Optužnice protiv profesora Ekonomskog fakuteta u Skoplju zbog korupcije

Makedonsko javno tužilaštvo podiglo je danas optužnice protiv pet profesora i jednog asistenta na Ekonomskom fakultetu Univerziteta „Ćirilo i Metofije“ u Skoplju zbog primanja mita.

Optužnice su podignute protiv profesora i bivšeg dekana Ekonomskog fakulteta Bobeka Šukleva, profesora Slavea Ristovskog, Dragija Janeva, Ljubiše Janevskog, Stojana Debaerlieva, kao i asistenta Dragana Denkovskog, koji se terete da za nekoliko koruptivniš dela u 2015. i 2016. godini.

Prema informacijama iz Ministarstva unutrašnjih poslova, profesori Ekonomskog fakulteta su od studenata uzimali od 500 do 1.000 evra da im daju prelaznu ocenu bez pokazanog znanja. U nekim slučajevima to je išlo po razradjenoj šemi preko vlasnika fakultetskog bifea.

Optuženi profesori su praćeni dve godine, a akcija nazvana „Erazmus“ je sprovedena 6. juna. Prema tužilaštvu, medju svedocima ima studenata, a pre par sedmica skopski krivični sud je tada osumnjičenima izdao zabranu da predaju.  

Vlasnik bifea priznao je krivicu i osudjen je na dve godine uslovno koje će odslužiti ukoliko u narednih pet godina ponovi isto krivično delo.

Tužilaštvo je navelo i da je protiv profesora Ekonomskog fakulteta Takija Fitija (predsednik Makedonske akademije nauka i umetnosti) zaustavljen predistražni postupak, jer je ocenjeno da nema dokaza koji potvrdjuju da je osumnjičeni stvorio krivično delo.

 

 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar