Pad nezaposlenosti u regionu – sad nedostaju radnici

U zemljama regiona Jugoistočne Evrope, uključujući i Srbiju, beleži se smanjenje stope nezaposlenosti, a Bugarska, Rumunija, Mađarska i Hrvatska se čak suočavaju sa nedostatkom radne snage, pokazuje istraživanje revizorsko-konsultantske kuće KPMG.

U Srbiji je stopa nezaposlenosti smanjena u poslednje dve godine sa 17,7 odsto i na kraju prošle godine je iznosila 15,3 procenta, a očenjuje se njen dalji pad do kraja 2017. godine, navodi se u publikaciji KPMG-a, koja se bavi godišnjim pregledom bankarskog finansiranja nekretnina u Evropi.

Stopa nezaposlenosti u Srbiji je u drugom kvartalu 2017. godine iznosila 12,3 posto, prema zvaničnim podacima Republičkog zavoda za statistiku.

Prema pregledu KPMG-a, u Hrvatskoj je zabeleženo smanjenjene nezaposlenosti sa 17 odsto u 2015. godini na 15 procenata u 2016, a očekuje se da će ove godine iznositi 14,2 posto.

Međutim, pad nezaposlenosti u Hrvatskoj je, kako se ocenjuje u publikaciji, uglavnom posledica emigracije i smanjenja radne snage, a ne rasta zaposlenosti.

U Mađarskoj je nezaposlenost pala na istorijski minimum od 5,1 odsto u 2016. godini, što je peti najniži nivo u Evropskoj uniji, a predviđa se da će dalji opasti na 4,4 odsto u 2017. godini.

Ali, kako se dodaje, Mađarska se kao i druge zemlje Centralne i Istočne Evrope sada bori sa manjkom radne snage zbog emigracije u Zapadnu Evropu, što utiče na povećanje zarada i pravi teškoće kompanijama da nađu adekvatne kadrove.

U Bugarskoj je stopa nezaposlenosti smanjena sa 10,1 odsto u 2015. na 7,9 odsto u 2017. godini i kompanijama je sve teže da nađu radnike sa odgovarajućim veštinama, pa je vlada u Sofiji napravila sporazume sa Ukrajinom i Moldavijom o angažovanju stranih radnika.

Nezaposlenost u Rumuniji je prošle godine iznosila 5,9 procenata, i očekuje se da ove godine padne na 5,3 procenta, piše u publikaciji revizorske kuće KPMG.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

nezaposlenostradniciregion
Komentari (0)
Dodaj komentar