Palestinski ambasador ogorčen potezom Slovenije

LJUBLJANA – Palestinski ambasador u Austriji Salah Abdel Šafi danas je izrazio ogorčenje zbog odluke slovenačke Vlade od petka da se podigne izraelska zastava u Ljubljani kako bi se izrazila solidarnost sa Izraelom usled sukoba na Bliskom istoku, dok je izraelski ambasador Ejal Sela rekao da je Izrael gađao infrastrukture terorista.

Nakon što su to uradile Austrija i Češka, Vlada Slovenije je podigla izraelsku zastavu uz zastavu Slovenije i EU na zgradi vlade Slovenije i napisala na Tviteru da „osuđuje terorističke napade i stoji čvrsto uz Izrael“, prenela je agencija STA.

„Ovo je nečuveno i veoma pogrešno. Pokazuje jednostranost, a rekao bih čak i rasističku politiku. Namenjeno je da izrazi simpatije prema žrtvama jedne strane, dok se ignorišu žrtve druge strane“, rekao je palestinski ambasasdor za list „Dnevnik“.

Osim Austrije, on je zadužen da predstavlja palestinski narod i na teritoriji Slovenije.

Abdel-Šafi je dodao da ima još mnogo civilnih žrtava, uključujući žene i decu, na palestinskoj strani.

„Izražavanje solidarnosti i empatije sa izraelskim žrtvama ili sa Izraelom je rasizam. Ovo je politika bele supremacije. Ne možemo prihvatiti to, snažno osuđujemo“, rekao je on.

Diplomata je rekao da je iznenađen gestom Vlade Slovenije, posebno nakon sastanka koji je imao u Ljubljani prošle nedelje, kada ga je ministar spoljnih poslova Stanislav Raščan uverio da će se Slovenija držati politike EU o nepristrasnosti.

Stoga dodaje da najnoviji čin nije u skladu sa rečima slovenačkog ministra.

On je rekao da su palestinske vlasti znale da je premijer Janez Janša u prijateljskim odnosima sa premijerom Izraela Benjaminom Netanijahuom, protiv čega nemaju ništa protiv.

„Međutim, kada se desi nešto kao u petak, kada favorizujete samo žrtve sa jedne strane, moramo da podignemo glas. Ovo je uvreda za žrtve i nije samo političko pitanje“, rekao je ambasador i dodao da je poslao protestno pismo slovenačkom ministarstvu spoljnih poslova.

Braneći akcije izraelske vlade, ambasador Izraela u Sloveniji Ejal Sela je rekao za novinski portal „siol.net“ da je naspram Hamasa, Izrael pokrenuo vazdušne napade na infrastrukturu terorista koji su napali njegovu zemlju.

„Dužnost Izraela je da zaštiti svoje građane kao što je to dužnost svih zemalja. Nažalost, bilo je civilnih žrtava, koje nisu naša meta. Bilo je i mnogo žrtava u Gazi nakon Hamasovih projektila, pošto brojni projektili nisu pogodili izraelsku teritoriju, već su pali na civile u Gazi takođe“, rekao je Sela.

Sela je naglasio da Izrael dejstvuje u skladu sa međunarodnim obavezama i međunarodnim zakonom, kao i da država ne gađa civilne zgrade, već infrastrukturu koju koristi Hamas.

Hamas koristi civile kao ljudski štit, dodao je.

„Ne pucamo na škole ili obdaništa, ali Hamas to radi Izraelu“, naglasio je ambasador Izraela.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar