Panos Kamenos predlaže novi sporazum, kao alternativu

SKOPLJE – Grčki ministar odbrane Panos Kamenos predlaže potpisivanje međudržavnog bezbednosnog sporazuma, koji ne bi obuhvatio regulisanja pitanja imena, kao alternativu sporazumu koji su potpisali ministri spoljnih poslova Makedonije i Grčke u Prespi, prenosi makedonska televizija Telma.

Kamenos, koji je protivnik Sporazuma o promeni ustavnog imena Makedonije, američkom pomoćniku državnog sekretara Vesu Mičelu, izložio je plan koji predviđa potpisivanje bezbednosnih sporazuma između Grčke, Makedonije, Albaije i Bugarske, a u nekoj kasnijoj fazi i Srbije, u cilju kreiranja nove ose stabilnosti na severnoj granici Grčke, u kojoj bi bile uključene i Sjedinjene Države.

Prema rečima Kamenosa, to bi doprinelo zaustavljanju ruskog uticaja na Balkanu, dok bi stabilnost makedonske države bila očuvana, bez da se pritom pregovara o imenu države. On je svoj predlog argumentovao ubeđenjem da Sporazum iz Prespe neće biti ratifikovan u Makedoniji, nakon ćega bi njegov alternativni plan ispunio geopolitičke ciljeve Sporazuma.

Kamenos je rekao Mičelu da je grčka strana potpisivanjem Sporazuma iz Prespe pokazala dobru volju, ali da rezultati referenduma u Makedoniji govore da ga građani ne podržavaju.

Na izjavu grčkog ministra odbrane reagovala je grčka vlada koja navodi: „Grčka vlada ostaje posvećena Sporazumu iz Prespe. Poštujemo ustavne procese u susednoj državi i napore makedonskog premijera Zeva da ispuni uslove odnosno da Sporazum stupi na snagu“.

Zamenik ministra spoljnih poslova Grčke Jorgos Katrougalos u radijskom intervjuu je izjavio da vlada nije upoznata sa predlogom koji je izneo Kamenos i da takav plan ne može da predstavlja alternativa Sporazumu iz Prespe.

Na predlog ministra odbrane Grčke reagovala je i najveća opoziciona stranka u Grčkoj Nova demokratija, čiji je funkcioner Jorgos Kumucakos na svom tviter profilu napisao da je Grčka „jedina država na planeti sa dva ministra spoljni poslova“ i da je zapravo reč o „političkoj i diplomatskoj šizofreniji grčke vlade u odnosu na skopsko pitanje koja se nastavlja i izvozi na međunarodnom nivou“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar