Pendarovski: Karakačanov otvoreno prekršio Dogovor o dobrosusedstvu

Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski ocenio je danas da je bugarski vicepremijer Krasimir Karakačanov otvoreno prekršio Dogovor o dobrususedstvu objavljivanjem mape sanstefanske Bugarske na društvenim medijima.

Karakačanov je u osmomatrovskoj poruci na Fejsbuku (facebook.com/KrasimirKarakachanovVMRO) objavio mapu sanstefanske Bugarske koja obuhvata i Severnu Makedoniju, uz koju je napisao: “tradicija, porodica, vrednosti, Bugarska iznad svega”.

U Kabinetu predsednika Severne Makdonije su Radiju Slobodna Evropa rekli da je Pendarovski povodom takvih izjava koje dolaze iz Bugarske uvek ukazivao da „predstavljaju otvoreno kršenje Dogovora o dobrosusedstvu i da potkopavaju poverenje izmedju dve zemlje i naroda“.

„To su postupci koji su u suprotnosti sa osnovnim pricipima i vrednstima NATO u kojoj su obe zemlje ravnopravne člance“, ocenio je Pendarovski.

Mapa sanstefanske Bugarske koju je objavio Karakačanov, obuhvata celu teritoriju Severne Makedonije, jugoistočnu Srbiju, deo severne Grčke i deo Albanije, napominje Radio slobodna Evropa na makedonskom (slobodnaevropa.mk).

U Dogovoru o prijateljstvu, dobrosusedstvu i saradnji, koji su potipsali premijeri Severne Makedonije i Bugarske Zoran Zaev i Bojko Borisov 2017. godine, u članu 11 se navodi da „dve ugovorne strane nemaju i neće manifestovati teritorijalne pretenzije jedna prema drugoj“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar