Pendarovski: Makedonski jezik je činjenica, kao i naša nacija

SKOPLJE – Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski smatra da je stav Bugarske akademije nauka i umetnosti o tome da ne postoji makedonski jezik anahron za 20. i 21 vek u kome živimo, prenosi portal Plus info.

„Makedonski jezik i makedonska nacija su činjenice. Makedonski jezik je lingvistička činjenica decenijama unazad i to je utvrđeno i na međunarodnom nivou. Mislim da je bespredmetno da razgovaramo o nečemu što je gola činjenica, notorna činjenica koju svi znaju, ne samo kod nas, ili ne samo kod njih, već u celom svetu“, rekao je Pendarovski.

On je naglasio da se i Prespanski sporazum koji je Severna Makedonija potpisala sa Grčkom poziva na Konferenciju Ujedinjenih nacija iz 1979. godine kada je makedonski jezik normiran kao jedan od jezika u južnoslovenskoj grupi, te da je međunarodno priznat.

„Da podsetim da je prema Ustavu bivše Jugoslavije iz 1974. godine ta država imala tri oficijelna jezika. Jedan od ta tri jezika je bio i makedonski. To znači da kada je tadašnje Jugoslavija bila članica UN i u njenoj ličnoj karti kao svaka zemlja članica UN još od 1974. je stajao i makedonski jezik. Znači to je apsolutno nesporna stvar i ja mislim da je gubljenje vremena da se ubeđujemo da li nešto postoji ili ne“, objašnjava Pendarovski.

Kako je kazao, makedonski jezik postoji kao što je i makedonska nacija činjenica, te da niko normalan u njegovoj zemlji neće pregovarati ili potpisivati sporazume o tom pitanju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar