Pismo dokaz da je Stepinac znao za ustaška zverstva

„Večernje novosti“ objavljuju da se u Arhivu Vojvodine nalazi dokument koji potvrđuje da je zagrebački nadbiskup, kardinal Alojzije Stepinac, bio upoznat sa ustaškim zločinima tokom Drugog svetskog ata.

Kako navodi list u današenjem izdanju, radi se o pismu koje je Stepincu 1942. godine poslao svedok koji se potpisao kao „katolik, hrišćanin“, pa tek onda kao „Hrvat“.

Dokument u Arhivu Vojvodine je, u stvari, upravo to svedočanstvo o ustaškim zverstvima prevedeno na nemački jezik i zavedeno 8. februara 1942. godine u dokumentaciji čelnika nemačke obaveštajne službe.

Pomenuto pismo je samo deo dosijea Gestapoa o ustaškim zločinima nad Srbima i Jevrejima počinjenim 1941. i 1942. godine, u logorima u Jasenovcu i Novoj Gradiški, i u drugim područjima NDH.

Dosije je gotovo u potpunosti na nemačkom jeziku, na 300 stranica ispisani su detalji zverstava potkrepljeni sa 63 autentične i uredno „nemačkom preciznošću numerisane“ fotografije, pišu „Novosti“.

Ta dokumentacija je decenijama bila deo ličnog fonda Slavka Odića, nosioca partizanske spomenice, a u posleratnom periodu službenika SUP-a, generalnog konzula u Torontu, koji se bavio publicistikom sa akcentom na delatnost obaveštajnih službi.

Dve godine posle Odićeve smrti, R. Z, iz Sremske Kamenice kod Novog Sada, ponudio je taj dosije Arhivu Vojvodine i primopredaja je izvršena 17. oktobra 2008, a zatim je 11 godina, sve do nedavno, dokumentacija čamila u arhivskom depou.

„Sve ukazuje na to da je u pitanju dosije koji je sastavljao zapovednik nemačke službe bezbednosti u tada okupiranom Beogradu, a koji je bio direktno potčinjen Gestapou“, kaže za „Novosti“ direktor Arhiva Vojvodine Nebojša Kuzmanović.

Ovi dokazi, piše list, overeni nemačkim pečatima i memorandumima, predugo su bili van domašaja javnosti a, igrom slučaja, otkriveni su u jeku pokušaja hrvatskih ekstremista da revidiraju ustašku istoriju i višestruko umanje broj srpskih i jevrejskih žrtava u Jasenovcu i drugim logorima NDH.

„O ovome sam već obavestio ministra (kulture) Vladana Vukosavljevića. Dokumentacija će biti prevedena, zatim publikovana i digitalizovana, kako bi bila dostupna istoričarima i istraživačima“, rekao je Kuzmanović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

jasenovacStepinac
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Sale

    Postoji i između ostalog i pismo mostarskog biskupa Mišića, koji 7. novembra 1941. Stepincu opisuje ustaške zločine nad Srbima u Hercegovini:“Ljude se hvatalo kao zvjerinje, klalo, ubijalo – žive u ponor bacalo. Majke sa djecom i odrasle djevojke bacali su u jame”…Kada je jugoslavenska vlada u egzilu od Vatikana zatražila da pokuša zaustaviti progone pravoslavaca, Stepinac 24. svibnja 1943. piše papinom državnom tajniku, kardinalu Maglioneu. Pismo naziva “srpskom propagandom, koja služi samo tome da u očima Svete Stolice, umanji ugled sadašnjeg režima u Hrvatskoj”…Nadbiskupski fanovi godinama ukazuju na proteste koje je Stepinac uputio Paveliću zbog progona. „Ovo je sramotan zločin i zločin koji isparava na nebu za osvetu, kao sramotnu sramotu Jasenovca za NDH, … ali čitava javnost, a posebno rođaci ubijenih, traže odštetu, naknadu štete, pogubljenje počinioca pred sudom. Oni su najveća nesreća Hrvatske “, dio pisma koje je Stepinac poslao 24. februara 1943. ustaškom vođi. Međutim, nije poslan zbog genocida, već zbog ubistva sedam slovenskih sveštenika u logoru!…Sveštenici i redovnici nosili su oružje preko svešteničke odore, podstrekavali su pastvu Hrvate i rimokatolike i pretvarali ih u organe „ustaške revolucije“. Isti sveštenici i redovnici davali su svakom zločincu oprost za ubistvo, prisilno pokrštavanje pravoslavnih/nasilno pokatoličeno 200000 Srba!/, silovanje žena, a kajanje pretvorili u formalnost.Nadbiskup svoje sveštenstvo i pastvu nije upozorio da ne čine zločine, a još manje je kaznio najveće zločince….