„Platforma albanskih partija nije pisana u Tirani“

Ambasador Albanije u Skoplju Fatos Reka negirao je umešanost Tirane u formiranje nove makedonske vlade, a za platformu albanskih političkih partija kaže da su je predstavnici tih partija sastavljali sami.

Reka smatra da nema smetnji da se albanski zvaničnici poput premijera Edija Rame konsultuju sa političkim predstavnicima albanskih partija u Makedoniji.

„Albanija se ne meša u politički život drugih zemalja, ali ustavna obaveza je da brine o svojim sunarodnicima koji žive u drugim zemljama“, rekao je Reka.

Reka je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa na makedonskom jeziku, koji će u celosti biti emitovan u nedelju, rekao da je albanski premijer Edi Rama imao konsultacije sa o zajedničkoj platformi albanskih partija, koju su potpisali lideri Ali Ahmeti, Bilali Kasami i Zijadin Sela.

Za Albaniju je, rekao je Reka, važno da albansko stanovništvo u Makedoniji ima svoja prava I da žive ravnopravno sa drugim etničkim grupama, uključujući Makedonce.

„Praksa prethodnih izbora u Makedoniji najbolje pokazuje da Albanija nije imala apsolutno nikakvu štetu od toga što su predstavnici makedonske manjine u Albaniji došli I glasali u Skoplju I drugim makedonskim gradovima“, rekao je Reka.

Ipak, linija između kvaliteta bilateralne saradnje i mešanja u unutrašnje poslove je tanka, a prema tumačenju bivšieg makedonskog diplomate Viktora Gabera, ako se politička platforma piše pod dirigentskom palicom zvaničnika iz drugih zemalja, onda je to čisto mešanje u unutrašnja pitanja druge zemlje.

Dodao je, međutim, da ako se obavljaju samo konsultacije o platformi koja je napisana u Makedoniji, onda je to legitimno.

Gaber smatra da je sa diplomatske tačke gledišta to malo neuobičajena praksa jer je, kaže, politička situacija u Makedoniji takva da ovakve platforme izazivaju pažnju I ogorčenje u određenim krugovima.

Posebnu pažnju izaizva pitanje gde se piše platforma, rekao je Gaber.

„Ono što malo iznenađenje u platformi je da se postavlja pitanje da (Albanci) iniciraju zakonodavne i ustavne promene”, kaže Gaber I dođe da, ako je platformu pisao strani factor, to bi bilo direktno mešanje u unutrašnje stvari druge zemlje.

Albanski visoki zvaničnici tvrde da su platform pisali albanski politički lideri u Makedoniji, a ministar spoljnih poslova Makedonije, Nikola Poposki, prethodno je oštro kritikovao političare u Tirani zbog mešanja u unutrašnja pitanje Makedonije.

Ministar je ocenio da takvo ponašanje šalje lošu sliku zemljama regiona.

Platformom abanskih političara u Makedniji se, između ostalog, traži izmena Ustava, kao I da albanski jezik bude ravnopravan sa makedonskim.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

albanske partijeplatformaTirana
Komentari (0)
Dodaj komentar