Plenković danas dobija mandat za sastavljanje vlade

Predsednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Andrej Plenković danas će dobiti mandat za sastavljanje vlade, najavljeno je u Zagrebu.

Njega će, u podne, u svom kabinetu primiti predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović kojoj Plenković treba potpisima da dokaže da uživa podršku više od 76 poslanika izabranih na septembarskim vanrednim parlamentarnim izborima.

Očekuje se da će Plenković na Pantovčak doći s više od 90 potpisa podrške, a Sabor Hrvatske ima 151 poslanika.

Budući da su HDZ i Most u petak objavili da su postigli dogovor o formiranju vlade, uz podršku osmoro predstavnika nacionalnih manjina što im obezbedjuje dovoljno glasova za dobijanje mandata, predsednica države je otkazala drugi krug konsultacija i najavila samo susret s Plenkovićem.

Prema Ustavu, predsednica dodeljuje mandat za sastavljanje Vlade osobi koja na temelju raspodele poslaničkih mesta i obavljenih konsultacija uživa poverenje većine poslanika.

Na prevremenim parlamentarnim izborima 11. septembra, HDZ i partneri osvojili su 61 mandat u Saboru, a Most 13 s tim da im se pridružio i jedan poslanik Živog zida, koji je napustio tu stranku.

Plenković je uz to obezbedio podršku osmoro poslanika nacionalnih manjina, medju njima i tri srpska. Potpisima ga podržalo i više poslanika drugih stranaka, medju njima petoro Hrvatske seljačke stranke, koja je na izbore izašla na listi leve koalicije.

Za sastavljanje vlade treba podrška najmanje 76 od ukupno 151 poslanika u parlamentu.
Prema Ustavu, pošto prihvati mandat Plenković u roku od 30 dana mora Saboru da predstavi program Vlade i njene članove i da zatraži glasanje o poverenju.

Konstitutivna sednica parlamenta zakazana je za petak, 14. oktobra, a Plenković je ranije najavio da do tada želi da sastavi vladu.

Iako još nisu poznata imena budućih ministara i potpredsednika Vlade, prema dogovoru s HDZ, Mostu će pripasti četiri ministarstva i mesto potpredsednika Vlade, s tim da će potpredsednik ujedno biti i i ministar uprave.

Uz ministara uprave, Most će dobiti ministarstvo unutrašnjih poslova, pravosudja i zaštite životne sredine kome će biti pripojen resor energetike.

Uz to je dogovoreno i da funkcija predsednika Sabora bude rotirajuća, pa će tu dužnost prve dve godine obavljati lider Mosta Božo Petrov, a potom će je preuzeti neko iz HDZ.

Mediji spekulišu o imenima budućih ministara, a kao jedno od sigurnih pominje pominje se bliski Plenkovićev saradnik, Davor Ivo Stier na mestu potpredsednika Vlade i ministra spoljnih i evropskih poslova. Ostanak na poziciji ministra finansija navodno je obezbedio i Zdravko Marić.

U HDZ, medjutim, još nema odluke o sudbini kontroverznog Zlatka Hasanbegovića, koji je u dosadašnjoj vladi vodio resor kulture. Predstavnici srpske i italijanske nacionalne manjine najavili su da neće podržati Vladu u kojoj bi bio Hasanbegović.

Iako su posle izborne pobede HDZ iz te stranke stizale nezvanične informacije da ga lider stranke ne želi u svojoj vladi, Večernji list piše da u HDZ sada kažu da se o tome još nije odlučivalo.

Hasanbegović je nekoliko puta rekao da želi da nastavi ministarsku funkciju i da ga članstvo HDZ u tome podržava. Navodno je uz njega radikalna struja u HDZ.

Što se tiče kadrova Mosta u budućoj vladi, svoje pozicije trebalo bi da zadrže ministar unutrašnjih poslova Vlaho Orepić i pravosudja Ante Šprlje, kao i Slaven Dobrović, ministar zaštite životne sredine kome će biti pridružena energetika.

Novi ministar uprave trebalo bi da bude gradonačelnik Omiša Ivan Kovačić, koji će ujedno biti i potpredsednik Vlade.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar