Plenković: Fronteks treba da pomogne susednim zemljama

SALCBURG – Hrvatskoj je važno da pojačane snage evropske agencije za granice Fronteks budu raspoređene u susednim zemljama kako bi pomogle njihovim graničnim policijama, kao i na prvim spoljnim granicama EU, to jest na granicama Bugarske i Grčke, izjavio je danas hrvatski premijer Andrej Plenković.

„Naglasak stavljamo na saradnju s nama susednim zemljama. Kada je reč o angažmanu Fronteksa mi želimo da te potencijalne snage budu na zakonit način, to jest uz sporazum o njihovu statusu, pojačanje za granične policije nama susednih zemalja“, rekao je Plenković po dolasku na neformalni samit EU u Salcburgu.

Dakle, kako je dodao, treba jačati prvu spoljnu granicu EU u Bugarskoj i Grčkoj, pa onda i granice ovih zemalja koje su između Hrvatske, Bugarske i Grčke kako bi se na taj način sprečio migracijski pritisak na Hrvatsku, prenosi Hina.

On je naglasio da Hrvatska ima najdužu spoljnu granicu EU-a, 1351 kilometar, što je duže nego granica između Finske i Rusije.

Takođe je naveo da je sinoć radnoj večeri dosta lidera članica EU ukazalo na potrebu da susedne zemlje na jugoistoku Evrope postupno harmonizuju svoje vizne sisteme s evropskim kako bi se tako sprečilo dolazak ilegalnih migranata avionima i to bez povratnih karata.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar