Plenković: Korak ka dogovoru; Kitarović: Arbitraža je mrtva

ZAGREB – Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je danas da je mišljenje nezavisnog advokata Suda EU „korak ka dogovoru“ Hrvatske i Slovenije, dok je hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović ocenila da je „arbitraža mrtva“ i da se trajno rešenje može postići samo kroz dijalog i bilateralne pregovore.

Nezavisni advokat najvišeg evropskog suda saglasio se sa Zagrebom da EU nije nadležna za granični spor Hrvatske i Slovenije, podseća Hina.

„Na kraju ćemo sigurno završiti za stolom i pronaći rešenje kojim će obe države biti zadovoljne. Ovaj današnji stav nezavisnog advokata je jedan korak u tom smeru“, rekao je Plenković.

Grabar Kitarović je na Tviteru ocenila da je „arbitraža mrtva, a Slovenija sama priznala svoje skandalozne radnje koje su dovele do propasti arbitražnog postupka“.

„Jedino trajno rešenje je dijalog i bilateralni pregovori. Što pre to Slovenija shvati, pre ćemo rešiti ovo pitanje“, poručila je Grabar Kitarović.

Kako je ranije danas saopšteno iz suda u Luksemburgu, nezavisni advokat Suda EU, Estonac Prit Pikamae, smatra da taj sud nije nadležan u sporu koji je Slovenija pokrenula protiv Hrvatske zbog navodne povrede evropskog prava zbog nesprovođenja arbitražne odluke o granici.

Slovenija je Sudu EU u Luksemburgu tužila Hrvatsku jer ne želi da sprovede arbitražnu odluku o granici, donetu u postupku koji Zagreb smatra kompromitiranim.

Međutim, slovenački političari i dalje insistiraju na arbitražnoj presudi i poručuju Zagrebu da ne pristaje na bilateralno rešavanje graničnog sporo.

„Arbitražni sud je utvrdio granicu između Slovenije i Hrvatske, to ne može promeniti ni današnje mišljenje nezavisnog advokata suda“, rekao je predsednik Slovenije Borut Pahor na zajedničkoj konferenciji za novinare s premijerom Marjanom Šarecom i predsednikom parlamenta Dejanom Židanom.

Mišljenje nezavisnog advokata, prenela je Hina, kao ni odluka Suda EU koja se očekuje u proleće sledeće godine ne odnosi se na sadržaj slovenačkih prigovora, nego samo na pitanje da li je Sud EU nadležan ili nije za to pitanje.
Nezavisni advokati su, navodi se, posebnost Suda EU, a mišljenje nezavisnosg advokata ne obavezuje Sud.

Nezavisni advokat ne zastupa ničije interese, ni stranaka, ni javnosti, nego samo daje stručno mišljenje o relevantnim pravnim pitanjima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar