Plenković o hrvatskom predsedavanju EU sa Šarlom Mišelom

BRISEL – Hrvatski premijer Andrej Plenković razgovorao je danas u Briselu o hrvatskom predsedavanju Evropskom unijom u prvoj polovini 2020. s novim predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom.

„Glavna tema je bila priprema današnjih zaključaka sastanka na vrhu i metodologija saradnje između njega kao stalnog predsednika Evropskog saveta i Hrvatske kao rotirajućeg predsedavajućeg Saveta u sledećih šest meseci“, rekao je Plenković novinarima pre samita EU, javila je Hina.

Hrvatska će u zaključcima samita dobiti zadatak da pripremi stav Saveta EU-a o Konferenciji o budućnosti EU, koja treba da započne s radom sledeće godine i trajati do 2022. Sve tri glavne institucije Saveta, Komisija i Parlament treba da usaglase svoje pozicije o toj Konferenciji, a onda na temelju njih trebati da usklade zajednički stav.

Jedan od najvećih izazova za Uniju u predstojećem razdoblju biće postizanje dogovora o sedmogodišnjem evropskom budžetu.

Predviđen je i bilateralni sastanak s francuskim predsednikom Emanuelom Makronom.

„Razgovoraćemo o nekoliko tema, o Konferenciji o budućnosti Evrope, o pripremama za sastanak na vrhu u maju u Zagrebu, gde ćemo pokušati na realan način da strukturiramo ne samo perspektivu nego i dinamiku u pristupu prema nama susednim zemljama i rešiti pitanje otvaranje pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom.

Taj signal bi bio jako dobra uvertira za zagrebački sastanak na vrhu, stoga želimo još malo produbiti konsultacije da tačno i precizno utvrdimo šta se radi kada je reč o metodologiji pregovora, koja jei ovako vrlo kompleksna, te da vidimo štoabi trebalo da Francuska promeni svoj stav prema zapadnom Balkanu“, rekao je Plenković.
Plenković je razgovarao i s novim predsednikom Evropske narodne stranke Donaldom Tuskom te učestvovao na sastanku čelnika te političke porodice.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar