Pobjeda: Rusija želi da CG bude neutralna kao Švajcarska

Rusija želi da Crna Gora bude uređena kao neutralna država po švajcarskom modelu, potvrdio je za podgoričku Pobjedu prdsednik Demokratske narodne partije Milan Kneževih.

Knežević je bio deo točlane delegacije crnogorske parlamentarne opozicije Demokratski front, koja je boravila ovih dana u Rusiji, a u delegaciji su bili još Andrija Mandić i Predrag Bulatović.

Oni su, kako se navodi, imali susret sa potpredsednikom ruske Dume Sergejom Željeznjakom koji je jedan od bliskih saradnika Vladimira Putina.

Prema rečima Kneževića, Željeznjak je tokom sastanka predložio da Crna Gora bude uređena kao neutralna država po švajcarskom modelu.

Prijedlog Željeznjaka o neutralnosti po švajcarskom modelu je suštinski razrada ranije ideje Milana Kneževića o vojnoj neutralnosti Crne Gore, koju bi garantovale Rusija i NATO. Švajcarski model neutralnosti je najstarija vojna neutralnost na svetu, koja je garantovana od strane svih svetskih sila. Švajcarska je zvanično neutralna država od 1815.

Problem sa realizacijom ove ideje je što se njoj protive i zvanična Podgorica i NATO i što do sada nije poznato da se o neutralnosti jedne zemlje moglo raspravljati ili odlučivati van granica te države.

Kako je objavljeno na sajtu DNP-a, Knežević je na sastanku obrazložio koncept vojne neutralnosti Crne Gore koju bi garantovale Rusija i NATO, ali i naglasio da ovaj bezbednosni koncept može biti i formula za stabilnost na Balkanu, koja bi u formi saveza obuhvatila, pored Crne Gore, još i Srbiju, BiH i Makedoniju.

Time bi se kroz savez vojno neutralnih država stvorile značajne pretpostavke za ekonomska ulaganja i razvoj ovih zemalja navodi se u saopštenju iz DNP-a dostavljenom Pobjedi. Predsjednik Nove Andrija Mandić je, kako je objavljeno na sajtu ruske Dume, izjavio da priznanje ,,lažne države Kosovo“ i crnogorske sankcije Ruskoj Federaciji predstavljaju ,,dve najsramnije odluke u istoriji Crne Gore“.

Nova vlada u kojoj, kako je rekao,neće biti Mila Đukanovića će izgraditi nove odnose i ukinuti ovu anticrnogorsku odluku, rekao je Mandić i ponovio da je većinski stav crnogorskih građana da Crna Gora, pored Srbije, nema bliže i bratskije države od Rusije sa kojom nas veže 300 godina prijateljstva i da u budućnosti moramo učiniti sve da poboljšamo odnose sa našim istorijski dokazanim saveznikom navodi se u saopštenju koje je objavila ruska Duma.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

crna goraneutralnostrusija
Komentari (0)
Dodaj komentar