Počinje suđenje lideru makedonske opozicije

Makedonska specijalna tužiteljka Katica Janeva danas počinje uvid u dokaze u predmetu “Puč“ u kojem je prvooptuženi lider najveće opzicione stranke Socijademokratskog saveza Makedonije (SDSM) Zoran Zaev.

Janeva je taj slučaj preuzele naknadno od javnog tužilaštva u toku sudskog postupka koji je započet prošle godine. Ona je najavila da će se evidentirati pisani dokazi, audio-vizuelni dokazi, kao I svi ostali spisi u predmetu.

U predmetu “Puč” za špijunažu i nasilje prema najvišim državnim organima Makedonije optuženi su predsednik  SDSM Zoran Zaev, bivši šef kontraobaveštajne službde Zoran Veruševski, njegova supruga Sonja Veruševski, bivši radnik tajne policije Djordji Lazarevski, radnik Ministartsva unutrašnjih poslova Zvonko Kostovski i Branko Paliforov koji je zaposlen u Opštini Strumica,  gde je Zaev  gradonačelnik.

Zaeva optužnica tereti i da je na sastancima  u Vladi Makedonije sa  Nikolom Gruevskim krajem 2014. i početkom 2015.  tadašnjem premijeru pretio da ima dokaze protiv njega i da će ih objaviti ako ne pristine da se povuče. To je potvrdio i Gruevski na konferenciji za novinare direktno optuživši Zaeva da je sa pretnjama i ucenama stavio na sto zahtev za formiranjem tehničke vlade.

Ročište  za predmet “Puč” koje je  trebalo je da se održi 14. januara odloženo je na zahtev specijalne tužitelje za slučaj “prisliškivani razgovori” Katice Janeve za 2.mart. Janeva je tada rekla da, pošto krivični sud Specijalnom tužilaštvu ne dostavlja dokaze, da treba da obezbedi prostoriju i pet radnih dana u kojem će svi tužioci moći da dodju i da naprave uvid u dokazni material.

“Te dokazi koje je javno tužilaštvo  dostavilo sudu I logično je da, saglasno novom zakonu za krivični postupak, postupak u slučaju Puč bude kod nas”, rekla je Janeva.

Nikola Gruevski je pošetkom peošle godine tvrdio da mu je na četiri sastanka koja je kao premijer održao sa Zaevim, lider makedonske  opzicije rekao da ima snimke nabavljene od stranih službi da je sa niima ucenjivao premijera da popusti za tehničku vladu,  ali je kasnije odbacio tvrdnje za strane službe. Ti sastanci u Vladi Makedonije su bili snimani bez zanja Zaeva I kasnjje su se nakon pokretanja slučaja “Puč” pojavili u provladinim medijima.

Zaev je kasnijie objavio više desetina tajno prisluškivanih  za koje tvri da ih je snmala vlast I da na njima sami predstavnici vlasti dokazuju nameštanje izbora, zloupotrebe institucija države, tužilaštava I sudova, kao I razvijenu korupciju I kriminal vlasti I ljudi koji su joj bliski.

Emitovanje prisluškivanih razgovora na proleće 2015. zaoštrilo je političku krizu u Makedoniji, koja je počela na proleće 2014. kada je SDSM posle parlamentarnih izbora uz obrazloženje da su lažirani i odbio da udje u skupštinu.

U nameri da reše krizi u junu prošle godine i uz posredovanje SAD i EU, lideri četiri najveće makedonske stranke, tadašnji premijer Nikola Gruevski iz VMRO DPME, Zaev i lideri dve albanske partije Ali Ahmeti i Menduh Tači su potpisali Dogovor iz Pržina, kojim je predvideno i Specijalno tužilašto za krivična dela proizašla iz prisluškivanih razgovora.

 Specijalno tužilaštvo formirano je u novembru, a izbor Janeve su u početku podržavale sve četiri stranke potpisnice Dogovora iz Pržina. U medjuvremenu su vladajuća VMRO DPMNE i mediji bliski vlasti počeli da izražavaju nezadovoljstvo radom Janeve i pokrenuli kampanju protiv nje i njenog tima. Krajem janara tim Janeve je smanjen za dva tužioca i sada ima 10 tužilaca.

 

 

 

 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar