Podgorica reagovala na poziv Moskve da preispita odluku o članstvu u NATO

Crnogorsko ministarstvo inostranih poslova reagovalo je u četvrtak uveče na poziv Moskve da Crna Gora preispita odluku o pristupanju NATO i poručilo da je članstvo u Severnoatlantskom savezu i Evropskoj uniji strateški spoljnopolitički cilj vlade u Podgorici.

Ministarstvo inostranih poslova Crne Gore navelo je da opredeljenost za članstvo u NATO nije „ništa novo, niti neočekivano“, već da je rezultat konzistentne politike. 

„Naše stavove po ovom pitanju uvek smo jasno, otvoreno i nedvosmisleno saopštavali svim partnerima, uključujući i Rusiju, ističući suvereno pravo svake države da kreira svoj spoljnopolitički kurs“, navodi se u reagovanju. 

U odgovoru Podgorice Moskvi navodi se i da je integracija Crne Gore u NATO „u najboljem interesu gradjana“, da nije usmerena protiv bilo koga, te da u duhu „viševekovne tradicije i prijateljstva Crna Gora želi da razvija i unapredjuje bilateralne odnose sa Rusijom“. 

Rusija je u četvrtak pozvala Crnu Goru da preispita odluku o članstvu, ocenjujući da bi njen prijem u NATO bio „ishitren“, da bi „ozbiljno narušio tradicionalno, prijateljske odnose“ dve države, te da bi doveo u pitanje „kompletan rad na formiranju opšteevropske arhitekture bezbednosti“. 

Moskva je takvu poruku poslala posredstvom zamenika ambasadora u Podgorici Vladimira Gurka, pred najavljeno današnje usvajanje odluke ruske Državne dume kojom će se usprotiviti ulasku Crne Gore u NATO. 

Zahtev Rusije za preispitivanje odluke Crne Gore o članstvu u NATO dolazi uoči sastanka ministara tog vojnog saveza početkom decembra, na kojem bi Crnoj Gori trebalo da bude upućen poziv za članstvo.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar