Podrška Slovenije učesnicima protesta u Belorusiji

LJUBLJANA – Ministarstvo spoljnih poslova Slovenije izrazilo je danas solidarnost i podršku građanima Belorusije koji od predsedničkih izbora prošle godine održavaju mirne proteste, zahtevajući poštovanje demokratskih načela i fundamentalnih ljudskih prava.

Obeležavajući danas Dan solidarnosti sa Belorusijom, ministarstvo spoljnih poslova Slovenije osudilo je i nazvalo nedopustivim odgovor beloruskih vlasti na proteste, preteranu primenu sile, nelegalno uskraćivanje slobode i sistematsko nepoštovanje i kršenje osnovnih ljudskih prava, prenosi STA.

U saopštenju ministarstva je konstatovano da su građani Belorusije, koji i dalje protestuju širom zemlje, jedinstveni u svom zahtevu da predsednik Aleksandar Lukašenko podnese ostavku.

Slovenačko ministarstvo spoljnih poslova izrazilo je solidarnost sa žrtvama post-izborne represije beloruskih vlasti prema novinarima, profesorima, kulturnim radnicima, intelektualcima, lekarima, studentima, radnicima i naročito prema ženama koje su pokretačka energija ovih protesta.

„Apelujemo na vlasti u Belorusiji da dozvole predstavnicima OEBS i Saveta Evrope da uđu u zemlju i spovedu preporuke utvrđene tzv. Moskovskim mehanizmom“, kaže se u saopstenju.

Svetlana Tihanovskaja koja predvodi belorusku opoziciju, proglasila je 7. februar Danom solidarnosti sa Belorusijom i pozvala svetske lidere, aktiviste da pruže podršku demonstrantima u njihovim zahtevima upućenim vlastima da prekinu sa primenom sile i utvrde ko je odgovoran za sva kršenja ljudskih prava u Belorusiji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (1)
Dodaj komentar
  • milovan

    ludi su da puste strane probisvete.