Područje centralne Hrvatske i dalje podrhtava, jutros kod Petrinje potres 3.9 po Rihteru

Područje centralne Hrvatske i dalje podrhtava, a poslednji u nizu potresa zabeležen je jutros nedaleko od Petrinje, objavila je Seizmološka služba Hrvatske.

Seizmografi su u 9.15 zabeležili umeren zemljotres magnitude 3,9 prema Rihteru, s epicentrom deset kilometara zapadno od Petrinje koja je teško stradala u utorak kada je centralnu Hrvatsku pogodio zemljotres jačine 6,2 po Rihteru.

Jutrošnji potres osetio se u široj okolini, a zasad nema podataka o šteti.

Seizmografi su i u 4.43 zabeležili potres magnitude 3,7 prema Rihteru, s epicentrom kod Petrinje. I on se osetio na području Banovine, kao i u Zagrebu. Takodje se beleži i mnogo slabijih.

Mnogi stanovnici Petrinje, Gline, Siska, ali i okolnih sela teško stradalih u zemljotresu u utorak, i prošlu noć proveli su na otvorenom, u automobilima i kombijima ispred svojih razrušenih kuća. Neki su potražili privremeni smeštaj, a brojni gradjani širom Hrvatske nude svoje kuće i apartmane za smeštaj najugroženijih.

U Glinu je jutros stiglo prvih 20 mobilnih kućica dovezenih na šleperima, većinom iz Istre.Nadležni su rekli da je reč o donacijama više domaćih hotelijera i firmi-proizvodjača takvih kućica.

Očekuje se da će u narednim danima stići još 80-tak u kojima se može smestiti više od 500 osoba.

Na potresom pogodjeno područje stiže pomoć iz cele države, ali i iz inostranstva.

Evropski komesar za krizne situacije Janez Lenarčić izjavio je juče u Petrinji da je došao da izrazi solidarnost s Hrvatskom i poručio da je EU uz nju. On je rekao da je putem EU mehanizma civilne zaštite u manje od 24 časa posle potresa 14 država EU plus Turska ponudila konkretnu pomoć Hrvatskoj, u nekim situacijama i više nego što je Hrvatska tražila.

Snažnan potres jačine 6.2 po Rihteru pogodio je u utorak centralnu Hrvatsku, a epicentar je bio kod Petrinje. Samo dan ranije isto područje pogodilo je više jakih zemljotresa od kojih je najjači bio 5.0 po Rihteru.

U potresu je poginulo sedam osoba, a 27 ih je povredjeno. Pričinjena je velika materijalna šteta, najviše u Petrinji, Sisku, Glini i okolnim selima. Tlo ne prestaje da podrhtava što stvara dodatne teškoće.

Šteta je pričinjena i u Zagrebu, uglavnom su oštećeni dimnjaci i crepovi na zgradama koje su oštećene u jakom zemljotresu koji je u martu pogodio glavni hrvatski grad.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar