Poljska odredila Poznanj za mesto budućeg Samita za Zapadni Balkan

Poljski premijer Mateuš Moravjecki rekao je danas u Londonu da je Poljska odredila da će sledeći Samit Zapadnog Balkana u okviru Berlinskog procesa, koji se održava u toj zemlji, biti organizovan u gradu Poznanju.

„To je mesto s velikom ekonomskom tradicijom, jer mi želimo da podelimo iskusvo evropskog pristupnog procesa s našim prijateljima iz Zapadnog Balkana, rekao je premijer danas u Londonu gde je održan Samit za Zapadni Balkan, prenela je u Tviter poruci poljska ambasada u Londonu.

Poljski premijer je rekao da je jedna velika oblast o kojoj su danas razgovarali u Londonu bio razvoj infrastrukture, uključujući puteve, železnicu i energiju tako da to može poztitivno da utiče na ekonomski razvoj EU u budućnosti kada će, kako se nada, balkanske zemlje biti deo Unije, prenela je ambasada.

Berlinski proces je 2014. pokrenula nemačka kancelarka Angela Merkel sa ciljem da Zapadni Balkan približi EU, ali i podstakne saradnju u samom regionu.

Teme dosadašnjih susreta, koji su održani u Berlinu (2014), Beču (2015), Parizu (2016) i Trstu (2017), bile su vezane za jačanje regionalne saradnje, ali je sve bilo zasenjeno izbegličkom krizom i krizom u EU.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar