Pozvao Izetbegovića da se povuče: Bošnjaci su evropski narod a ne turski privezak

Lider Saveza za bolju budućnost (SBB) Fahrudin Radončić poručio je bošnjačkom članu predsedništva BiH i predsedniku vladajuće SDA Bakiru Izetbegoviću da je vreme da se povuče sa političke scene.

„Trebaju nam nove snage koje će čuvati bošnjaštvo i islam, ali imati i talenat za regionalno povezivanje i shvatanje da su Bošnjaci evropski narod, a ne turski privezak“, naveo je Radončić u intervjuu banjalučkim „Nezavisnim novinama“.

Radončić je Izetbegovića opisao kao, kako je rekao, sultan ili vezir koji vlada 27 godina, što iz svoje, što iz očeve stolice.

„On objektivno treba da razmišlja o svom odlasku s političke scene kako bi se na bošnjačkom političkom prostoru pojavile nove, zdrave, proevropske i prozapadno orijentisane snage, koje će čuvati i bošnjaštvo i islam, ali imati i talenat za regionalno povezivanje i shvatanje da su Bošnjaci evropski narod, a ne turski privezak“, naveo je.

Napominje da Izetbegović nije jedini krivac za krizu koja potreba BiH, ali je, kaže, on „najtransparentnije izgubljen čovek, koji traži konflikt sa svima“.

„I s koalicionim partnerima, i s političarima u regionu, i sa svojom strankom. On je očigledno sa svima u sukobu osim sa Sebijom Izetbegović. Verovatno bi i s njom bio u sukobu, ali ga je, pretpostavljam, strah“, kazao je Radončić.

Radončić, koji je najavio kandidaturu za bošnjačkog člana Predsedništva BiH, kaže da će na kraju o tome odlučivati organi stranke.

Sebe poredi sa američkim predsednikom Donaldom Trampom, koji je, podseća, pobedio iz trećeg pokušaja.

„Praktično, ja sam jedini političar u BiH koji ima sve predispozicije za takvo nešto, u okviru novog svetskog konteksta, gde treba posmatrati izbor novog američkog predsednika. Bio sam uspešan medijski magnat, vrlo uspešan graditelj i mislim da će se i u BiH, kao u Americi, dogoditi proces u kojem će građani otpiliti, odbaciti nepotizam i dinastije“, naveo je i dodao da je Amerika bila umorna od ere porodice Buš i porodice Klinton, i odlučila su se za Trampa.

Radončić misli da su i Bošnjaci preumorni od Izetbegovića i pet familija, i da je, ukoliko se kandiduje, njegova pobeda praktično tehničko pitanje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

BošnjaciIzetbegovićRadončić
Komentari (0)
Dodaj komentar