Predlog: Plenkovićevom ocu titula emeritusa

ZAGREB – Zagrebački Univerzitet prihvatio je danas predlog da se ocu premijera Andreja Plnkovića dodeli titula emeritusa, a protiv je glasala jedino profesorka Đurica Čilić, koja je rekoru Damiru Borasu poručila da umesto da se distancira od vlasti i da je, kako je kazala, kritički promišlja, Univerzitet joj se takvim predlogom dodvorava.

Senat Univerziteta u Zagrebu prihvatio je danas predlog rektora Borasa da se Mariju Plenkoviću dodeli počasno zvanje profesora emeritusa, penzionisanom profesoru komunikologije i ocu aktualnog hrvatskog premijera.

Prema Pravilniku zagrebačkog Univerziteta, osim ugledne titule njen nosilac ima pravo na mesečnu novčanu naknadu, ali i pravo da predaje i učestvuje u naučno-istraživačkom radu.

Za penzionisanog Plenkovića, koji je pre šest godina prestao da radi na Univerzitetu i uopšte da učestvuje u hrvatskoj naučnoj zajednici, ova titula, ako mu bude dodeljena, može značiti povratak na neki od hrvatskih fakulteta, piše hrvatskiportal Novosti.

Napminju da predlaganje neke osobe za ovu titulu šest godina od penzionisanja nije uobičajen slučaj,

„To zaista nije uobičajeno“, rekla je za Novosti profesorka Čilić, koja i članica Senata.

Objasnila je da je dodela titule emeritusa vrlo retka.

Rektor Boras je, između ostalog, u svom obrazloženju rekao da je doprinos Plenkovića seniora veoma veliki i da je zadužio nekoliko fakulteta – i Grafički i Fakultet političkih nauka i varaždinski Fakultet organizacije i informatike.

Čilić je na to Borasa pitala kako onda da ga ti fakulteti nisu predložili za titulu emeritusa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar