Prelomna sedmica za Vladu premijera Plenkovića

Ova sedmica bi mogla biti prelomna za vladu premijera Andreja Plenkovića i vladajuću HDZ, čiji je on lider, nakon što je prošle žestoko branio svoju poziciju, negrajući umešanost u aferu s mejlovima u vezi sa pisanjem Lex Agrokor, zbog kojeg je iz vlade otišla potpredsednica i ministarka privrede Martina Dalić.

Činjenica da je očito da je Plenković znao za postojanje grupe Borg, koju je okupila bivša ministarka radi izrade Lex Agrokora, kojim je država preuzela upravljanje istoimenim koncernom, ali i da se sa njima najmanje tri puta sastajao u tajnosti, premijerovu poziciju čine još težom.

Jer, nakon što je portal Index otkrio aferu s mejlovima teško je poverovati da Plenković nije znao za unosne poslove koje su u Agrokoru dobili autori tog zakona.

Opozicija, naime, od prvog dana afere poziva Plenkovića da podnese ostavku i omogući nove izbore, a javnost sa zanimanjem prati kako će se cela priča završiti. Plenković, pak, sve vreme pokušava da stvar relativizuje, a u premijerskoj stolici je još zahvaljujući dve okolnostima koje mu idu na ruku.

Prvo, opoziija je slaba i razjedinjena, piše Index.hr.

Najuticajnija opoziciona SDP je u rasulu, Živi zid nije dovoljno jak, a Most još manje.

Druga okolnost je što praktično nikome, osim Živom zidu, izbori sada ne odgovaraju.

To se, navodi portal, posebno odnosi na ljude koji drže Plenkoviću većinu.

„Jer ekipa sastavljena od likova poput Sauće, Glavaša ili HNS-ovaca ubuduće će u sabor moći samo kao turisti“, konstatuje portal.

Ono čega se Plenković verovatno boji je, piše Index, udar iz samog HDZ-a. Plenkovićeve protivnike unutar stranke odlazak mnogima omražene Martine Dalić je, kako se navodi, samo ojačao.

„Posve se jasno pokazalo da su svi u koaliciji toliko preplašeni od izbora da nikome nije palo na pamet da ozbiljno dovede u pitanje ni poziciju Martine Dalić, a kamoli Plenkovića. Međutim, to ne važi za unutarstranačku opziciju u HDZ-u. Oni su doživeli težak poraz u sukobima povodom Istanbulske konvencije i sad pokušavaju da izbore revanš“, rekao je za Index politički analitičar Žarko Puhovski.

On smatra da je im je olakšano odlaskom Dalićeve.

Puhovski smatra da Plenkoviću na ruku u unutarstranačkoj borbi ide činjenica što ne postoji jedinstvena opozicija.

„Njegova je snaga samo u tome što u ovom trenutku nitko nema interesa za izbore i sasvim je sigurno da HDZ nema čoveka kojeg bi mogao da predloži za premijera umesto njega“, kaže Puhovski.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Plenković
Komentari (0)
Dodaj komentar