Premijera predstave „Selastina“ u Budvi

BEOGRAD – Predstave „Selestina“ Fernanda de Rohasa u režiji Milana Neškovića, koja je nastala u koprodukciji Jugoslovenskog dramskog pozorišta i JU Grad teatar Budva, biće premijerno izvedena sutra u Budvi.

Roman „Selestina“ pisan je isključivo u dijalogu i smatra se jednim od najvećih dela španske književnosti.

„Selestina, iako široj javnosti nepoznat, jeste jedan od najvećih španskih romana i samim tim je izazov da se postavi na scenu. S jedne strane, želeli smo da ostanemo verni duhu Španije, a sa druge, da taj srednjovekovni svet transponujemo u savremeno doba“, kaže Nešković.

Sam roman, dodaje, otvara niz mogućnosti za savremeno čitanje, ali i niz ograničenja.

„Naša Selestina je priča o svetu u kom materijalno ima prednost nad svim ostalim, o svetu instant zadovoljstava, o svetu u kom su empatija i iskrene emocije odavno prevaziđena stvar ili ih ironično poseduju oni od kojih to najmanje očekujemo“, objasnio je Nešković.

U podnaslovu romana stoji „Tragikomedija o Kalistu i Melibeji“, što je reditelju bila polazna tačka.

„Poigravali smo se stilovima komedije, iz kojih se polako rađa tragedija. Ispostavilo se da je granica tanka, što govori dosta o nama samima i o svetu u kojem živimo, koji je istovremeno i tragičan i komičan, samo je pitanje iz kog ugla posmatramo“, naveo je Nešković u programu predstave.

Naslovnu ulogu igra Nataša Ninković, a u glumačkoj ekipi su i Nikola Rakočević, Marta Bjelica, Nikola Šurbanović, Emir Ćatović, Ljubomir Bandović, Anđelika Simić, Katarina Žutić i Maja Stojanović.

Adaptaciju romana je uradila Maja Todorović koja je i dramaturg predstave.

Scenograf je Jasmina Holbus, kostimograf Biljana Grgur, koreograf Ista Stepanov a kompozitor Vladimir Pejković.

Reprizna izvođenja „Selestine“ u Budvi su 19, 20. i 21 jula.

Beogradska premijera predstave biće 6. oktobra na sceni „Ljuba Tadić“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Anonimni

    Što ćete vi u Crnu Goru?