Pripreme raketaša VS za gađanje u Bugarskoj

VARNA – Raketne jedinice Vojske Srbije pripremaju se za zajedničko gađanje ciljeva u vazdušnom prostoru sa pripadnicima oružanih snaga Bugarske, na poligonu „Šabla“ u toj zemlji.

Vežba traje od 4. do 14. juna, a na zajedničkom gađanju učestvuje oko 130 pripadnika naše vojske iz sastava Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane, Kopnene vojske, Komande za obuku, Generalštaba i Ministarstva odbrane.

Na prostranom poligonu oivičenim strmom obalom Crnog mora, posade su u sredstvima, ispituju se rakete, proverava tehnika i usaglašavaju svi elementi neophodni da tako složeno gađanje bude uspešno, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Gađanje na „Šabli“ posebno je značajno jer u Srbiji ne postoji poligon na kome bi se moglo izvesti pa je zajedničko gađanje sa bugarskim kolegama, koje se izvodi peti put od 2010. godine, prilika da se teorija primeni u praksi.

Komandant drugog raketnog diviziona za protivvazduhoplovna dejstva naoružanog raketnim sistemom NEVA potpukovnik Goran Lekić kaže da su u prilici da razmene znanja i iskustva i zajednički dođu do novih saznanja, što je od obostrane koristi i za naredne generacije.

U „nevskoj“ posadi je i stariji vodnik Svjetlana Matijević, na dužnosti operatora ručnog praćenja, koja ističe da je na putu od profesionalnog vojnika do prvih podoficirskih činova bila u prilici da radi sa realnim ciljevima i trenažnoj aparaturi.

Komandant 310. samohodnog diviziona za protivvazduhoplovna dejstva potpukovnik Boris Štrk ističe da ih očekuje gađanje padobranske mete sa dve samohodne raketne baterije, eksperimentalna gađanja za potrebe Tehničkog opitnog centra, gađanje dve padobranske mete i radio-upravljive mete.

U okviru zajedničkog gađanja „Šabla 2019“ vrši se i verifikaciono ispitivanje raketa sistema KUB i NEVA, a za potrebe ispitivanja balističkih parametara leta raketa na posebno odabranim uzorcima angažovan je i 3D radar Tehničkog operativnog centra.

Komandir posade 3D radara potporučnik Milica Stojković ističe da je zadatak tima koji predvodi merenje balističkih karakteristika projektila, kao i kontrola rada sistema i posade na sistemima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar