Priština ne odustaje od Kamenova

PODGORICA – Kosovska Agencija za privatizaciju neće dozvoliti da stečajna uprava Atlas banke proda udeo u firmi Rekreaturs, dok se pred sudom ne završi postupak utvrđivanja prava svojine nad nekadašnjom kosovskom firmom, pišu podgoričke Vijesti.

Udeo te nekadašnje prištinske firme procenjen je na 14 miliona evra, a spor oko toga se vodi pred kotorskim Osnovnim sudom.

Spor se vodi radi utvrđivanja prava svojine nad tom firmom, a Atlas banka u stečaju je u vlasništvu biznismena sa Interpolove poternice Duška Kneževića.

Vijestima je u kosovskoj agenciji za privatizaciju rečeno da su pred sudom u Kotoru održana dva pripremna ročišta, a oni su upoznati sa aktulenom situacijom oko Atlas banke i eventualne prodaje udela u firmi Rekreaturs“.

KAP želi da dokaže da je firma Rekreaturs iz Prištine stvarni vlasnik 33.000 hiljada kvadrata na peni od mora, u zaleđu plaže Kamenovo, gde je nekada bilo izgrađeno odmarlište radnika Kosova, a ne istoimena firma čije je sjedište u Budvi.

Vijestima su u agenciji kosovske vlade potvrdili da neće odustati da dokažu da je u pitanju prevara i da firma Rekreaturs Budva nije stvarni naslednik prava svojine.

„U smislu zaštite naših prava, a u vezi sa Rekreatursom, KAP je preduzeo sve procesno-pravne radnje predviđene važećim zakonima Republike Crne Gore, i po pravosnažnosti ovih odluka će preduzeti korake, u okviru svojih mogućnosti, za međunarodnu zaštitu svojih imovinskih prava“, saopštili su iz kosovske agencije.

Oni su, prema pisanju Vijesti, dostavili kompletnu dokumentaciju sa hronologijom događaja, na koji način su četiri nekadašnja radnika Rekreatursa sedište firme iz Prištine prebacili u Budvu.

U KAP-u su ranije Vijestima kazali da nisu upoznati sa načinom na koji je izvršena kasnija transformacija između DP Rekretaturs Budva i Atlas grupe iz Podgorice.

Atlas banka ima 18,4 miliona evra uđela u raznim kompanijama iz Atlas grupe, koje će stečajna uprava pokušati da unovči.

Najvredniji udeo je od 99,7 odsto u firmi Rekreaturs procenjen na 14 miliona evra. Atlas banka je postala vlasnik tog udela nakon sporazuma iz 2017. godine sa firmama Atlas Invest iz Podgorice i VB Holding sa Kipra, koje su prenosom ovog udela platile više kredita.

Među otpisanim potraživanjima tada je bio i dug predsednika države Mila Đukanovića po rivolving kartici od 16,7 hiljada evra.

Rekreaturs je bivša sindikalna firma iz Prištine koja je imala odmaralište na Kamenovu i planirala gradnju sličnog u Ulcinju.

Pod nerazjašnjenim okolnostima firma je u toku rata 1999. godine preseljena za Budvu, a Atlas grupa je za 60 hiljada evra kupila 2002.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar