Protesti širom Crne Gore, desetihe hiljada ljudi na ulicama gradova (video)

U više gradova na severu Crne Gore sinoć su ponovo održani protesti protiv usvajanja spronog Zakona o slobodi veroispovesti, javili su podgorički mediji.

Litiju ulicama Podgorice predvodio je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

Poslije molebana, litija je krenula ulicama Podgorice u 19 sati ispred Sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja do crkve Svetih Makaveja u Tološima i nazad do hrama, prenosi RTCG.

https://web.facebook.com/objektiv.crna.gora/videos/513375352611522/

Pre početka litije, sveštenik Branko Vujačić apelovao je na građane da ne nose nacionalna i partijska obeležja, kao i da ne bacaju petarde.

Nakon povratka u Saborni hram, mitropolit Amfilohije se obratio vernicima, poručujući da se na bezakonju ne može graditi ništa i da su hramovi božija svojina.

Kako prenosi podgorički portal Vijesti, u Beranama se više hiljade građana okupilo u 16 sati ispred zgrade opštine, odakle su pošli u mirnu litiju do manastira Đurđevi stupovi uzvikujući „Ne damo svetinje“.

Kolona je, kako navodi, bila nepregledno duga.

Građani Berana već danima se mirno okupljaju u porti manastira Đurđevi stupovi na moleban u znak protesta zbog Zakona o slobodi veroispovesti.

Među njima je, kako se navodi, svakodnevno i gradonačelnik Berana Dragoslav Šćekić iz SNP-a, kao i veliki broj lokalnih funkcionera iz te i drugih partija, koji su na vlasti u jedinom opozicionom gradu na severu Crne Gore.

Veliki broj stanovnika Žabljaka je, takođe, večeras krenuo u litiju nakon molebana u crkvi Svetog Preobraženja.

I u Biljelom Polju se okupio veliki broj vernika na molebanu i litiji koja se kretala od crkve Svetih Apostola Petra i Pavla do crkve Svetog Nikole u Nikoljcu.

Protojerej stavrofor Milan Stanišić pozvao je vernike da budu dostojanstveni u iskazivanju protesta protiv izglasavanja zakona o veroispovijesti, da slušaju svoje episkope i mitropolita i čine ono što oni blagosiljaju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

protestiveroispovest
Komentari (0)
Dodaj komentar