Protestni marš u Skoplju večeras predvodili lovci

Proteste Gradjanske incijative „Za zajedničku Makedoniju“ u Skoplju večeras je predvodila grupa lovaca s nekoliko terenskih vozila.

U protestnom maršu od zgrade Vlade Makedonije do Sobranja učesvovalo je nekoliko hiljada gradjana koji već treći sedmicu demonstriraju, kako kažu, „za očuvanje unitarnosti države“ i traže povlačenje deklaracije albanskih parlamentarnih stranaka koju nazivaju „tiranska platforma“.

Jedan od vodja višednevnih protesta, Bogdan Ilievski je na početku izneo tvrdnju da „i večeras u 31 gradu u Makedoniji više od 150.000 ljudi izlazi da kaže da su protiv tiranske platforme, protiv dvojezičnosti i federalizacije Makedonije“.

Predstavnici nekoliko udruženja lovaca su učešćem na protestu, kako kažu, podržali inicijativu „Za zajedničku Makedoniju“ i pozvali „sve lovce bez razlike po etničkom, verskom i političkom opredeljenju, da stanu zajedno u odbranu države“, a to su zatražili i od svih političkih partija.

Proteste je početkom pretprošle sedmice počela da organizuje novoformirana Gradjanska inicijativa „Za jedinstvenu Makedoniju“, na poziv lidera VMRO DPMNE i bivšeg premijera Nikole Gruevskog gradjanima da odbrane državu od, kako je rekao, redefinisanja u korist Albanaca.

Protestni marševi su počeli pošto je lider opozicionog SDSM-a Zoran Zaev formirao parlamentarnu većinu s tri albanske partije – DUI, Besa i Alijansa za Albance, koje su negirale da njihova platforma bilo čime ruši jedinstvo i suverenitet Makedonije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar