Prvi predsednik Slovenije za Tanjug: SRFJ bila veštačka, razlaz bio neminovan

LJUBLJANA – Predsednik Slovenije u vreme osamostaljenja Milan Kučan i danas, tri decenije kasnije, kaže da je Jugoslavija bila veštačka tvorevina i da je razlaz bio neminovan zbog krize u koju je zemlja upala, te da SFRJ nije bila u stanju da u novim okolnostima potvrdi razloge za svoj opstanak.

Kučan u razgovoru sa Tanjug kaže i da je Slovenija znala za opasnost i mogućnost da se zemlja raspadne na krvav način, pa je nudila predloge za mirno rešenje, dodajući da je razočaran što taj predlog nije naišao na razumevanje ni u zemlji, ni u međunarodnoj zajednici koja, tvrdi, nije shvatila šta se u suprotnom može desiti.

Foto: Shutterstock.com/brunocoelho, ilustracija

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (3)
Dodaj komentar
  • D

    A kad su to prije Jugoslavije imali drzavu, moze li nam reci?

  • Pera

    Lepo napisa Radoslave. Kako to da svim tim bivšim funkcionerima bivše SFRJ, dođe naknadna pamet posle više decenija uživanja svih privilegija, posebno Slovenačkim, da je to bila veštačka tvorevina ? U toj tvorevini oni su najbolje živeli a prvi su počeli da je paraju. Ajde Slovenijo, vrati sve ono što si od Srbije i Srba dobila i uzela tokom trajanja te veštačke tvorevine.

  • Radoslav Radović

    E, da? Prije Jugoslavije Slovenci su bili sluge Beča i nijesu mogli nikad vidjeti slobodu osim u mašti(bečki konjušari).Jugoslavija je stvorena da se i onaj dio Slovena kao što su Hrvati i Slovenci ogriju na suncu slobode.Tu slobodu su im donijeli Srbi,okupanu u svojoj krvi, koji su misleći da i oni vole slobodu kao i sami Srbi, da ih spase od sluganstva i potčinjenosti.Međutim, kad kanarinca pustiš iz kaveza, nakon nekog vremena on se ponovno vrati u kavez.On se boji slobode.Taj isti sindrom imaju i Slovenci i Hrvati.Ovo nebih ovako direktno napisao, jer u Sloveniji živi dosta svijeta , a nešto i u Hrvatskoj koji ne spada u one koji se boje slobode, ali ako bivši presjednik Slovenije može da trabuni u svojoj cjeloživotnoj agoniji i priča priču kojom vrijeđa Srbe i Srbiju dabi se udvorio svojim sadašnjim gazdama(porcija beze hrane), onda samo hoću da stavim stvari tamo gdje one treba i da stoje.Nije Srbija trebala stvarati Jugoslaviju, već Srbiju i to će se dešavati izgleda tek sada, kada ovi koji su gazde i Slovencima i Hrvatima shvate da nijesu više gazde nikome.Ma koliko to sada onima koji su iako imaju oči slijepi ,izgledalo kao nemoguća misija, imat će šansu ako požive i prežive da i tu realnost dožive i vide.Jugoslavija je bila vrlo realna, ali Slovenci i Hrvati nijesu bili realni, pa se ni Jugoslavija nije mogla sačuvati od onih koji su sve učinili da je naprave da i ona ne bude realna.Tako su Slovenci i Hrvati postali vidqivi (realni) a Jugoslavija nevidnjiva(nerealna).Međutim onaj gore sve vidi i sve zna i što je najbitnije sve može.Njihov instruktor Papa isto tako nije realan.On samo misli(sanja) da je Boga prevario…………