Puljić: Ako ne opstane BiH neće ni EU

SARAJEVO – Kardinal Vinko Puljić uporedio je BiH sa Evropskom unijom i rekao da ako BiH ne može da opstane u svojoj različitosti i ravnopravnosti onda neće ni EU.

U intervjuu za zagrebački Večernji list Puljić je rekao da ko god ne poštuje tu različitost identiteta u BiH taj sprema novi sukob.

„Ne mogu da razumem taj stil ‘guranja’ građanske države, a tako se žestoko bore za svoj identitet“, istaknuo je Puljić.

Dodaje da Hrvati u BiH ne mogu očekivati da će se neko drugi zauzeti za njih, ako sami ne znaju šta hoće.

Smatra i da su se Hrvati u BiH kasno setili da neke stvari treba rešavati, a sada su, primećuje, nastale i lokalne i međunarodne igre oko hrvatskog pitanja u toj državi.

„Ne možemo ovu državu izjednačiti s jednim identitetom, koji se nameće kao vladajući. Struktura države sa svojim zakonima treba da štiti svaku osobu i svaki identitet. Jadna je država koja ne voli svoj narod ili ga negira“, rekao je Puljić u božićnjem intervjuu za Večernji.

Normalno je, ističe, da Crkva promoviše zajedništvo i uvezivanje snaga.

„Ali ulazak u EU nije bezuslovan. Ne smemo izgubiti svoj identitet niti baštinu vere i morala jer su plaćeni preskupo, s toliko prolivene krvi, znoja i suza. Ne znači da na sve što dođe iz EU mi moramo klimati glavom, nego, ako postoji demokratija, treba čuti i glas i stav malih. Globalizacija nas ne smije progutati“, poručio je, između ostalog, kardinal Puljić, koji je i bivši vrhbosanski.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Radoslav Radović

    Sve što je rekao je tačno.Jadna je država koja ne voli svoj narod ili ga negira.To se ne nažalost ne odnosi samo na BiH nego i na neke novonastale države iz razbucane Jugoslavije.A ja kažem „:Jadan je narod koji je primoran da živi u takvij državi .Ako su ti koji koriste silu razbucali Jugoslaviju i to im ne smeta, , zašto im smeta da se i to već jednom razbuca. Oni hoće da se razbuca ali da jednom Etnitetu, kome su i novo ime dali ostane cijela BiH. Osim toga zelena transverzala se plaća stotinama milijardi dolara u crnom zlatu i Arapi su već tu, samo treba biti lud pa to ne vidjeti.Neko je nekome mnogo toga obećao, a možda i unaprijed platio.Sad se čeka taj strašni servis.Isti onaj kao sa Jugoslavijom.Dali će ostatak svijeta(tri četvrtine populacije) ponovno gledati krvavi scenario 19 razbojnika-gozbu zvijeri,Ili će jednom zauvijek zaustaviti tu brutalnu krvavu igru.