Rađa se nova Jugoslavija? Srbi, Hrvati i muslimani u Tuzli uradili sjajnu stvar! (video)

Tuzla je bila poprište jednog neverovatnog i vrlo simpatičnog ujedinjenja tri naroda bivše Jugoslavije.

Srbi, Hrvati i Bošnjaci zajedno su zasukli rukave i skuvali gulaš koji su nazvali „Tolerantni gulaš“ o kojem danas priča ceo Balkan.

„Ideja nam je bila da mi mladi okupimo ljude različitog doba, religije i etničke pripadnosti da bismo se svi zajedno družili i pokazali kako je to moguće“, rekla je Pelka Jovičić za slobodnaevropa.org, jedna od organizatora događaja iz udruženja “Koalicija za borbu protiv mržnje Tuzla”.

Prema službenim podacima iz 2013. godine u Tuzli ima 110.979 stanovnika, ali je u ovom gradu došlo do promene nacionalne strukture. Broj Bošnjaka je povećan za 18.000 u odnosu na popis iz 1991, a istovremeno broj Srba u Tuzli je smanjen za 16.800, a smanjen je i broj Hrvata u Tuzli i to za 5.000.

„Svi govore da su za jednakost i toleranciju, ali svakodnevno možemo u medijima i svakodnevnom životu videti koliko to zapravo nije istinito“, rekla je Sanja Hajdukov iz iste organizacije, prenosi Jutarnji.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

jugoslavija
Komentari (5)
Dodaj komentar
  • Anonimni

    Jesam za tolranciju svuda i na svakom mstu ali,kako to utuviti u glavu osobama koji ne vide dalje od nosa….Narod kao narod,prati svoje rukovodstvo onako kako im se ono namece. Drugim recima:ako je zadojeno nacionalizmom propaganda ce krenuti svom snagom u tom pravcu a narod kao narod,pratice svoje vodje….Zato mislim da jedini nacin zaustaviti naboj nacionalizma a to je:jacati ekonomiju u zemlji,smanjiti siromastvo,edukacija stanovnistva na toleranciju i to bi bilo to,narod kao narod….

  • Simerijanac

    @ ANDREJ Bosanci kao narod ne postoje niti postoji Bosna kao država, a osporavati nekom pravo na nacionalni identitet je čist fašizam. Ako ti imaš problem sa „identitetom“ jer po ćaći i materi imaš „ravano osam nacionalnosti“ znaj da ogromna većina Srba to nema i savršeno dobro znaju ko su i šta su. Ti ni sam ne znaš ko si i šta si a drugom određuješ ko je i šta je što nije samo krajnja drskost no bi za takvo nešto trebalo potegnuti i krivičnu odgovornost.

    • Anonimni

      Provjeri DNA/ DNK

  • ANDREJ

    Bravo za „tolerantni gulas“.Samo krajnje primitivni i sto je vazno reci,neobrazovani ljudi,dele gradjane,po nekim nacionalnim i verskim pripadnostima.Kakvi Srbi,Hrvati, Bosnjaci.Jos to,“Bosnjaci“, to mi specijalno ide na nerve. Kakvi Bosnjaci.To je izmislio onaj izrod Milosevic.Svi koji nastanjuju Bosnu,to su Bosanci.Dosta je tog vestackog razdora.Najveca glupost,je pitati nekog,koje si nacionalnosti? Koje sam.Imam u sebi,po Ocu i Majci,ravno osam „nacionalnosti“.E,pa sad,kazi mi,koja je moja „nacija“.

  • Marko Rankovic

    Neka hvala, dosta dva puta