Radman o inicijativi šest zemalja EU o BiH

BRISEL/ZAGREB – Evropska unija mora da pomogne BiH da postane politički stabilna i institucionalno funkcionalna, izjavio je dana su Briselu šef hrvatske diplomatije Gordan Grlić Radman, koji će na sastanku Saveta za spoljne poslove EU predstaviti zajedničku inicijativu šest zemalja o toj zemlji.

“Moramo pomoći Bosni i Hercegovini da ostvari političku stabilnost i institucionalnu stabilnost, što je ključno za njen evropski put”, rekao je Grlić Radman pre početka sastanka ministara spoljnih poslova država članica EU, prenela je Hina.

Jedna od tema sastanka biće i stanje na Zapadnom Balkanu, kao priprema za sveobuhvatniju raspravu o tom području na jednom od sledećih sastanaka Saveta za spoljne poslove.

Grlić Radman je najavio da će u danas predstaviti “non-paper” o Bosni i Hercegovini, zajedničku inicijativu šest zemalja članica – Hrvatske, Slovenije, Mađarske, Bugarske, Grčke i Kipra.

U tom dokumentu ističu da BiH mora ostati u centru pažnje EU, da je članstvo te zemlje u EU i prioritet i težnja, a da bi se to ostvarilo potrebna je sveobuhvatna transformacija celog društva.

U dokumentu se kaže da je Bosna i Hercegovina utemeljena na načelu jednakosti tri konstitutivnih naroda i svih njezinih građana bez obzira u kojem delu države žive.

Kako bi ispunila političke kriterijume, Bosna i Hercegovina mora sprovesti presude Evropskog suda za ljudska prava.

Navodi se i da novi izborni zakon u BiH treba da bude u skladu sa evropskim standarima i preporukama Organizaacije za evropsku bezbednost i saradnju i Venecijanske komisije, kako bi se izbegle “bilo kakve manipulacije u izbornom procesu”.

Ministri će, između ostalog, razmatrati sanje u Rusiji, odnose sa Turskom, stanje u Venecueli, Gruziji, Mjanmaru.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar