Radulović tvrdi da bi „mali Šengen“ bio korak nazad za CG

PODGORICA – Potencijalno priključenje Crne Gore tzv. „malom Šengenu“, koji su kao novi model regionalne saradnje osmislili predsednici Srbije, Albanije i Severne Makedonije, mogao bi da bude korak unazad i skretanje sa puta evropskih integracija, ocenio je lider Evropskog pokreta Momčilo Radulović.

On je u intervjuu podgoričkoj Pobjedi reekao da je dobrodošla svaka vrsta razgovora i koraci među stranama koje su donedavno imale različite i teško pomirljive stavove.

Ali ga, kaže, čudi i to što tu ideju sada pokušavaju da proguraju neki koji su godinama bili odgovorni za zastoj u regionalnoj saradnji.

“Potpuno priključenje ovakvoj nejasnoj vrsti inicijative bio bi zapravo korak unazad za Crnu Goru i skretanje sa puta evropske integracije u nejasnu izmaglicu partikularnih interesa pojedinih autoritarnih lidera iz regiona i njihovih ambicija, koje pomalo mirišu na podele interesnih zona baziranih na nacionalnom principu”, ocenio je Radulović, preneo je portal RTCG.

Tvrdi da je svaki segmen ove inicijative već dugo postoji u različitim regionalnim inicijativama, koje su, kako navodi, pojedini sadašnji incijatori “malog Šengena” godinama blokirali ili otežavali rad na njihovoj implementaciji u formalnim radnim telima ili na terenu“.

Sve što se predlaže u „malom Šengenu“, prema njegovim rečima, već postoji u CEFTA-i, i u REA-i (Regionalna ekonomska oblast) i u aktivnostima obuhvaćenim Berlinskim procesom i radom Regionalnog saveta za saradnju (RČ), ali i u drugim inicijativama ili oblicima regionalne saradnje.

Kako je dodao, sve to postoji i u jednom non-paperu Vlade Crne Gore, od 2013. godine, a govori „o novom konceptu zajedničkog nastupa zemalja Zapadnog Balkana u pravcu snažnije evropske integracije“, a ticao se takozvane Zapadno-balkanske šestorke (G6).

“Ova rešenja je Crna Gora predlagala pre šest punih godina, ali mnogi su ćutali ili blokirali takve progresivne ideje, dok smo mi mnoge od njih već odavno samostalno ili bilateralno implementirali”, rekao je Radulović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar