Rajhemberg: Crkva iza kulisa izvršila desant na školstvo

ZAGREB – Poslanici GLAS-a u hrvaskom parlamentu su stava da veronauka više ne bi trebalo da se održava u školama, već isključivo u crkvama, a poslanik te stranke, Goran Beus Rajhenberg, je otišao korak dalje i poručio da je Crkva iza kulisa izvršila desant na školstvo.

Predsednica GLAS-a Anka Mrak Taritaš podsetila je da su u Saboru podneli predlog za revizijom Vatikanskih ugovora jer oni omogućavaju veronauku u školama za koji u GLAS-u smatraju da je tome mesto iskjučivo u crkvama.

Dodala je da je problem znatno širi od veronauke jer se strogo verski sadržaj pojavljuje i u drugim predmetima.

„Krajnje je vreme da država skupi hrabrost i kaže: Tamo gde počinje država i zakonske obveze, tamo prestaje Crkva“, kaže Mrak-Taritaš, enela je zagrebačka N1 tv.

Poslanik te stranke Goran Beus Rajhemberg je istakao da GLAS otvoreno zauzima da se versko obrazovanje obavlja iskjučivo unutar verskih zajednica.

„Kada vidimo rezultate koje je donela kurikularna reforma vidimo da je Crkva iza kulisa izvršila desant na školstvo ulazeći u sadržaje i kurikule ostalih predmeta“, rekao je i naveo primere verskog sadržaja u predmetima poput hrvatskog jezika i istorije.

Smatra da nema sumnje da će klerikalna struja koja se bavi obrazovanjem i dalje vršiti pritisak, a da je ministarka Blaženka Divjak morala da napravi kompromis i dopustiti ono što želi katolička Crkva.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar