Rama potpisao OEBS-ov „Poziv na akciju“

KOPENHAGEN – Kako se predsedavanje Albanije OEBS-om 2020. godine završava, ovogodišnji predsedavajući, albanski premijer Edi Rama, potpisao je OEBS-ov „Poziv na akciju“ Parlamentarne skupštine.

Rama se tako pridružio svojim prethodnicima, kao i drugim liderima OEBS-ovih institucija, bivšim generalnim sekretarima i predsednicima PS OEBS-a u pozivu na usmeravanje i preusmeravanje aktivnosti OEBS-a na suočavanje sa ključnim izazovima u oblastima u kojima Organizacija ima duboku stručnost i komparativnu prednost.

„Kao albanski političar u prošlosti sam video rad koji je OEBS obavljao u mojoj zemlji i kao potrošač OEBS-ovog proizvoda mogu da potvrdim veličinu dela ove organizacije“, rekao je Rama.

On je dodao da je tokom ove godine kao predsedavajući ima priliku da dalje istražuje veliki potencijal OEBS-a i izrazio uverenje da se taj potencijal mora u potpunosti iskoristiti, ujedno čestitajući rukovodstvu Skupštine na pokretanju blagovremene inicijative, navodi se u saopštenju OEBS-a.

Predsednik PS OEBS-a Peter Lord Bovneš pozdravio je Ramin potpis. „Da bismo realizovali našu zajedničku viziju proglašenu pre više od 45 godina u Završnom aktu iz Helsinkija, moramo svi zajedno raditi na tome da osiguramo da se naše obaveze u potpunosti sprovode, da se dijalog bira umesto konfrontacije i da se multilateralizam bira umesto unilateralizma“, rekao je predsednik Baunes.

„Zahvaljujem premijeru Rami što se pridružio ovoj inicijativi“, naveo je on.

Visoki stručnjak PS OEBS-a, Lamberto Canijer, primetio je da je Rama pridruživanjem inicijativi naglasio njenu pravovremenost i politički značaj.

Generalni sekretar PS OEBS-a Roberto Montela naglasio je da poziv na akciju može pomoći OEBS-u da prevaziđe poteškoće.

Poziv PA na akciju, koji je podržalo više od 50 bivših predsedavajućih OEBS-a, predsednici PS OEBS-a, generalni sekretari i drugi šefovi institucija OEBS-a, predstavljen je na događaju na marginama Ministarski saveta OEBS-a 3. decembra.

Kako se navodi, njen cilj je da stimuliše rad OEBS-a i poveća mu političku pažnju, potvrđujući značaj vlada koje sprovode svoje ključne obaveze i predlaže skup razmatranja čiji je cilj jačanje uloge Organizacije u rešavanju savremenih izazova.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar