Ratni zločinac Glavaš napustio Sabor

Saborski zastupnik HDSSB i osuđenik za ratne zločine Branimir Glavas napustio je Sabor, a na mestu zastupnika zameniće ga Josip Salapić.

Kako je saopšteno iz te stranke, Glavaševo povlačenje važi od danas, ali se ne navode razlozi za takvu odluku.

Glavaš je do rata bio politički marginalac, radio je kao sekretar u srednjoj školi u Osijeku, a 90-tih je, kao jedan od osnivača Hrvatske demokratske zajednice u Slavoniji i Baranji, njegova je zvezda naglo bljesnula, rekao je svojevremeno o njemu hrvatski novinar Drago Hedl, koji je udugom posleratnom periodu bio konstantno izložen pretnjama smrću zbog istraživanja i pisanja o ratnim zločinima u Osijeku koji se povezuju s Glavašem.

Glavaš je organizovao i vodio odbranu Osijeka, a u toj obrani dogodili su se i mnogi zločini, koji ne služe na čast Domovinskom ratu i zbog kojih je on kasnije osuđen na osam godina zatvora.

„Reč je doista o strašnim zločinima. Prvi slučaj koji je dobio medijski naziv “slučaj garaža“, jer se dogodio u garažama nadomak Glavaševa Sekretarijata, doista je bio stravičan jer su dvojica srpskih civila koji su onde bili zatočeni mučena i ispitivana, a na kraju bili i prisiljivani da piju sumpornu kiselinu. Jednako je stravičan i drugi zločin koji je u medijima dobio naziv “slučaj selotejp“ zbog istovetnog ubistva 10 civila, koji su, pre likvidacije, bili mučeni u Dubrovačkoj ulici u Osijeku u podrumu te zgrade, a nakon toga zavezanih ruku i usta oblepljenih ljepljivom trakom, odvedeni na obalu reke Drave i likvidirani metkom u potiljak, i njihova tela su, kasnije, tako zavezana i oblepljena, isplivala na površinu reke,“ ispričao je Hedl svojevremeno za Radio Slobodnu Evropu.

Nakon rata Glavaš je obavljao visoke dužnosti u Hrvatskoj demokratskoj zajednici i Osijeku, bio je i župan Osječko baranjski, HDZ-ov saborski zastupnik s najviše mandata sve dok se 2005. nije politički razišao s bivšim premijerom Ivom Sanaderomi izbačen iz HDZ, te osnovao svoju regionalnu stranku (HDSSB) kojom je upravljao i kada je bio u bekstvu zbog presude za ratni zločin.

Hedl za Glavaša kaže da je bio jedna od retkih osoba koja je kod prvog hrvatskog predsednika Franje Tuđmana mogla da uđe bez ikakvih specijalnih najava, otvarajući, kako se ono kaže, vrata „nogom“.

Na ponovljenom suđenju 2009, zbog zločina nad srpskim civilma u Osijeku 91-e, Glavaš je nepravosnažno osuđen na 10 godina zatvora, ali, zahvaljujući dvojnom državljanstvu, ravno iz saborskih klupa, pobegao je u Bosnu i Hercegovinu gde je i dočekao pravosnažnu presudu Vrhovnog suda Hrvatske i nešto smanjenu kaznu od osam godina zatvora.

Zatvorsku kaznu je služio u Mostaru, a pušten je krajem januara 2015, pošto je Ustavni sud Hrvatske ukinuo presudu kojom ga je Vrhovni sud pravosnažno osudio na osa godina zatvora zbog ratnih zločina nad Srbima i naložio ponavljanje postupka.

Ustavni sud je, naime, zaključio da je Glavaševa žalba na presudu za ratne zločine delomično osnovana i naložio Vrhovnom sudu da preispita da li su u postupku protiv Glavaša povređene odredbe Konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Izvršenje kazne zatvora prema osuđeniku Branimiru Glavašu, izrečene pravomoćnom presudom ovoga Suda, je prekinuto do dostavljanja nove pravosnažne presude.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Branimir GlavašHrvatski sabor
Komentari (0)
Dodaj komentar