„Region može postati poprište obračuna svetskih sila“

Bivši predsednik Hrvatske Ivo Josipović smatra da je stanje u celom regionu veoma opasno i da je razvoj događaja teško predvidiv, prenose hrvatski mediji.

 

On je u intervjuu „Slobodnoj Dalmaciji“ kazao da je najveća opasnost da hrvatski susedi postanu poprište obračuna velikih svetskih sila.

„Stanje u BiH, ali i u celom regionu, smatram opasnim, razvoj događaja teško predvidivim. Kao što mi više nemamo suvislu politiku prema susedstvu, nema je ni EU, ni SAD. Najveća je opasnost da naše susedstvo postane poprište obračuna velikih sila i drugih moćnih država, poput Turske. Ako se to dogodi, ni Hrvatska neće dobro proći. Lamentacije o tome da ovdašnje države nemaju vojnog potencijala za rat okačio bih mačku o rep. Istorija nas uči da su ratovi mogući i bez ultramodernog oružja ili dobro organizovanih vojski. Emotivni i politički faktor je za otvaranje sukoba često važniji od kvalitete raspoloživog oružja. Osim toga, postoje i različiti intenziteti i modaliteti sukoba.

Na pitanje da li se slaže s procenama da bi i delu međunarodne zajednice odgovarao ratni sukob u BiH, Josipović je rekao:

„Tako daleko se ne bih usudio da idem. Ali da postoje snage koje bi svoje planove želele da ostvare i po cenu sukoba različitih vrsta, u to sam siguran. Ipak, mislim da je sudbina BiH pre svega u rukama tamošnjih ljudi. Vodeći političari imaju veliku odgovornost, pre svega prema svojoj državi, da ne dopuste da ponovo poteče krv, nego da BiH bude ono što joj i ja želim: moderna, uspešna i demokratska država Evropske unije“.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

obračun velikih silaregion
Komentari (0)
Dodaj komentar