Republika Srpska pred najvećom ucenom od raspada Jugoslavije?

Sve veći pritisci na Srbe i Srpsku da odustanu od sebe i pristanu da BiH, pa i RS budu učlanjeni u NATO mogli bi se po načinu i sredstvima uporediti sa pritiscima koji su nam sa iste strane stizali u vreme kada su Srbi u BiH bili za ostanak u Jugoslaviji, a druga dva naroda za nezavisnost.
To je poručio šef Predstavništva RS u Srbiji Mlađen Cicović na otvaranju tribine „Zašto Srpska neće u NATO“.

„Skoro četvrt veka posle rata postalo je svejedno jesu li oni koji su sve to vreme uporno i sistematski urušavali sporazum mira i održivog suživota radili to zato što su hteli da BiH bude država stalne napetosti u kojoj bi i najmanji sukob bio dovoljan za destabilizaciju, ili su sve vreme radili na tome da ono što protiv Srba nisu uspeli da završe u ratu, posle rata ostvare raznim ucenama, pritiscima, silovanjem prava i razuma“, rekao je Cicović.

Prema njegovim rečima, ulazak BiH u NATO značio bi nestanak RS.

„Znajući to i potpuno razumevajući šta bi bilo kada bi BiH ušla u NATO, Srpska je Rezolucijom o vojnoj neutralnosti obavezala sve srpske političare i sve srpske političke stranke u RS, kao i one koje predstavljaju Srpsku u zajedničkim organima u Sarajevu, pa i svakog građanina RS da nikada, nikako i nigde ne učine išta što bi bilo u suprotnosti sa tom rezolucijom“, naglasio je Cicović.

On je kazao da NATO potpuno i svesno ignoriše Rezoluciju Srpske:

„To jasno pokazuje koliko ta alijansa, da li zaslepljena vojnom silom, ili u strahu od neke druge veće sile, ne želi da gubi vreme niti da se osvrće na bilo šta što bi moglo da ospori, a kamoli da onemogući potčinjavanje celog Balkana svojoj komandi“, istakao je Cicović.

NATO bi, dodao je on, vrlo lako pri takvom stanju stvari mogao da prizna referendum o priključenju BiH NATO-u, na koji bi izašli samo Bošnjaci i Hrvati, kao što su to učinili i 1992. godine.

Crnogorski i makedonski scenario za BiH možda su već i napisani i nije nemoguće da se već uvežbavaju iza scene.

Politikolog Aleksandar Vranješ je rekao da se davno među bošnjačkom elitom razvila teza da je jedina garancija opstanka BiH — članstvo u NATO-u.

„Čak i kada novoimenovani ambasador SAD izjavi da je njegova država garant suvereniteta BiH, to za SDA izgleda nije dovoljno. Zato se postavlja pitanje zašto Bošnjaci baš u zapadnom vojnom savezu vide jedinu garanciju za opstanak BiH? Odgovor je verovatno isti baš kao i na pitanje zašto namenska industrija FBiH tajno proizvodi višak naoružanja — očigledno bošnjačka politička elita na čelu sa SDA vidi disciplinovanje RS jedino uz pretnje silom, nikako uz politički dogovor“, objasnio je Vranješ.

NATO i višak naoružanja treba da svedu srpske političke interese na „pravu meru“ po bošnjačkim standardima, dodao je on.

„Zato aktivacija MAP (Akcioni plan za članstvo u NATO) nije samo jedan od apstraktnih uslova za neke daleke i neizvesne integracije, kao što je slučaj sa EU. Aktivacija MAP za SDA je suštinsko pitanje budućeg konačnog postavljanja RS u okvire po bošnjačkim merilima“, istakao je Vranješ.

Samim tim što je srpska strana svesna takvog poimanja uloge NATO-a, do aktivacije MAP neće doći, naveo je Vranješ, a svako dalje insistiranje prema NATO integracijama dovodi u pitanje opstanak dejtonske BiH.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

NATORepubika Srpska
Komentari (13)
Dodaj komentar
  • Anonimni

    ZASTO —– V.BRITANIJU NE DAJU DA NAPUSTI E.U. I D I O T A . SVI CE MO NASTRADATI ZA S I G U R N O’ 3 C I SVETSKI RAT NECE NIKO PREZIVETI. ZA OVU BOLEST ZA PLOTICARE NEMA ANTI-BIOTIK ALI IMA ANTI-IDIOTIK. E.V. -UNIJI NIJE POTREBNA POMOC OD A M E R I K E. ONA VEC IMA 28 CLNICA N A T O ,A I JOS DVE U.N I AMERIKA. KAKVE GLUPOSTI. K A K V E SANCE IMAJU PROTIV 1 6 5 DELEGATA U U U.N. ACIJAMA razumem vas savet d a u s p o r i m a l i j e v e c kasno

  • Bogoljub

    Resice to oni lako.Istorija nas uci da se uvek nalazio neki mikro politicar i veliki Srbin, koji nesto potpise u (ne)korist srpskog naroda ili predstoji preglasavanje. A sve u ime volje naroda.Nisu dzaba tadasnji Muslimani i Hrvati (koji su ratovali jedni protiv drugih) ostavljeni u jednom entitetu.

  • Anonimni

    kakva srpska to je genocidna tvorevina cuj ti republika srpska i oni bi da imaju republiku u bosnu i hercegovinu

  • Anonimni

    Ja malji sciptar, mnogo Karanj.. vicem nato heljp, nato heljp

  • Milko

    Prava istina je da je Nebojsa Radmanovic, clan Dodikove stranke i tadasnji predsjedavajuci Predsjednistva BiH potpisao sporazum za pristup NATO savezu. Sporazum je ratifikovan u Parlameentu BiH i proslijedjen u NATO. Oni sada samo traze da se postupi po tom sporazumu. Nema sumnje da ce Dodik na to pristati, samo sada taktizira. Vjerovatno trazi zauzvrat da ga SAD skine sa crne liste na kojoj se trenutno nalazi.

    • Anonimni

      Ako velike sile daju kosovu nezavisnost onda ce i Republika Srbska da trazi nezavisnost, tako je to u politici!!!

  • Nataša Gajić

    Ludaci se svađaju, a oni „pametni“ ne čitaju… smeće!

  • Anonimni

    Malji sciptar vice nato heljp, nato heljp…

  • Anonimni

    Anonimni bar se potpiši vlastitim imenom. Šta će biti opet? Opet ćete ratovati preko naših leđa? Naravno da nećete. Pazite da opet ne dobijete po tamburi ili bombe po glavi. Kako god! Uostalom vas iz Srbije se ne tiče. Imate svojih problema i previše i krajnje je vrijeme da počistite svoje dvorište. Usput ja sam Nenad a ne Nedžad.

    • Anonimni

      Kozojebe zakaj si neurozan? Zena ti bolesna? Pa zovi veterinara 😀

    • Anonimni

      Nedžade, pogrešili su ako su te nazvali Nenad. Usput, Srbija je država i mi ćemo da počistimo svoje dvorište, zato što je naše. A šta je vaš Trokutistan? Mudžahidistan dok veliki ne dignu ruke od vas.

  • Nenad

    Ko li je sponzor ovog glupog članka? Republika Srpska i jeste dio BiH odnosno jedna od tri administrativne jedinice. Ko uopšte piše ovakve gluposti? Učlanjenje BiH u NATO je garant da Srbija i Hrvatska neće više moći rovariti protiv susjedne zemlje.

    • Anonimni

      Ratovaće Nedžade, moja pokojna baba, preživela balkanske, Veliki i Drugi svetski rat je pričala sedamdesetih, u vreme najvećeg „bratstva i jedinstva“ – deco, dugo nije bilo rata, spremajte se. Mi „prosvećeni“ smo se smejali njenoj naivnosti. Pa je bilo šta je bilo. I biće opet.