Republika Srpska usvojila odluku: Odgovor Sarajevu i Zapadu u osam tačaka

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je osam zaključaka na posebnoj sednici čija je jedina tačka dnevnog reda bilo antidejtonsko delovanje Ustavnog suda BiH.

Poslanici su sa 70 glasova za i dva protiv usvojili su sledećih osam zaključaka povodom rada Ustavnog suda BiH.

1. Narodna skupština Republike Srpske potvrđuje privrženost Republike Srpske Opštem okvirnom sporazumu za mir u BiH, posebno izvornom tekstu Ustava BiH kao Aneksa 4.

2. Narodna skupština Republike Srpske obavezuje predstavnike Republike Srpske u institucijama BiH da predlože u Parlamentarnoj skupštini BiH usvajanje Zakona o prestanku mandata stranih sudija i izboru domaćih sudija u Ustavnom sudu BiH.

3. Narodna skupština Republike Srpske zadužuje Vladu Republike Srpske da nastavi ranije započete pregovore sa Vladom Federacije BiH sa ciljem definisanja granične linije između Republike Srpske i Federacije BiH, a u skladu sa Aneksom 2 Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH.

4. Narodna skupština Republike Srpske obavezuje predstavnike Republike Srpske u institucijama BiH da obustave donošenje bilo kakvih odluka u organima BiH do usvajanja Zakona o prestanku mandata stranih sudija i izboru domaćih sudija u Ustavnom sudu BiH i njegovog stupanja na snagu.

5. Narodna skupština Republike Srpske naglašava da je Republika Srpska strana potpisnica svih aneksa Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH, samim tim i Aneksa 4 koji je Ustav BiH.

6. Narodna skupština Republike Srpske potvrđuje da su visoki predstavnici i Ustavni sud BiH kršili Dejtonski sporazum i Ustav BiH i na taj način izmenili politički sistem suprotno Opštem okvirnom sporazumu za mir u BiH, a koji je ugovor međunarodnopravnog karaktera.

7. Narodna skupština Republike Srpske obavezuje sve institucije Republike Srpske da ne prihvataju i ne provode bilo kakve buduće antidejtonske i nedemokratske odluke Visokog predstavnika i Ustavnog suda BiH.

8. Narodna skupština Republike Srpske traži da predstavnici Republike Srpske u zajedničkim organima BiH obaveste Narodnu skupštinu o provođenju ovih zaključaka u roku od 60 dana.

Posebna sednica zakazana je zbog krize nastale u BiH usled spornih odluka Ustavnog suda BiH. Parlamentu su se obratili predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović, srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, premijer RS Radovan Višković, predstavnici parlamentarnih klubova…

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Banja LukaRepublika Srpska
Komentari (2)
Dodaj komentar
  • Anonimni

    Pa da bi sud sproveo odluku mora ista da prođe kroz Grunt RS, da je organiz uprave RS proknjiže, i da je na kraju policija RS prisilno izvrši hahaha Mogu donositi šta hoće nemaju nikakve mogućnosti niti sredstva izvršenja na tlu države Republike Srpske

  • milovan

    Da vidimo kakoce sada sud da sprovede svoju odluku.RS sigurno nece.??!!! Da nece iznajmiti komunalnu policiju.ha,ha,ha