RIA: Rusko tužilaštvo ne namerava da Crnoj Gori izruči Ananija Nikića

Rusija ne namerava da Crnoj Gori izruči Ananija Nikića, osumnjičenog za umešanost u planiranje pokušaja terorizma na dan parlamentarnih izbora u Crnoj Gori oktobra prošle godine, rečeno je RIA Novosti u Državnom tužilaštvu Rusije.

Agencija navodi da su u tužilaštvu potvrdili da je razmotren zahtev crnogorskog Ministarstva pravde za ekstradiciju Nikića, ali da je on dobio status izbeglice u Rusiji, zbog čega je izručivanje odbijeno.

„Državno tužilaštvo se rukovodilo Evropskom konvencijom o ekstradiciji iz 1957. godine. O toj odluci Ministarstvo pravde Crne Gore obavešteno je još 9. oktobra“, prenosi RIA.

Podgorička Pobjeda objavila je juče da je dopisom Generalnog tužilaštva Rusije od 9. oktobra Ministarstvo pravde obavešteno da je Nikić, čije je izručenje zatraženo molbom od 6. aprila 2017. godine, dobio status izbeglice, zbog čega nije moguće udovoljiti molbi za izručenje.

Nikić je službeni prevodilac opozicionog Demokratskog fronta (DF), čiji su čelnici takodje optuženi za umešanost u neuspelu zaveru, organizovanu od strane odredjenih struktura iz Rusije, a s ciljem da se spreči ulazak Crne Gore u NATO.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar