Rojters: Grčki parlament o sporazumu glasa u četvrtak?

ATINA – Poslanici grčkog parlamenta glasaće u četvrtak, 24. januara, o Prespanskom sporazumu, javila je danas agencija Rojters pozivajući se na neimenovanog zvaničnika parlamenta.

Taj sporazum o okončanju dugogodišnjeg spora između Atine i Skoplja oko imena Makedonije danas je ušao u proceduru ratifikacije u grčkom parlamentu.

AP je prethodno objavio da se glasanje očekuje u petak.

Nacrt zakona koji je pripremilo grčko Ministarstvo spoljnih poslova, naslovljen sa „Ratifikacija konačnog sporazuma o rešavanju razlike koji su objašnjeni u odlukama Saveta bezbednosti OUN 817 (1993) i 845 (1993), okončanja važenja Privremenog sporazuma iz 1995 godine i uspostavljanje strateškog partnerstva između strana u sporazumu“, sadrži tri člana.

Prvi član je Prespanski sporazum u celosti, drugi član se odnosi na podizanje nivoa Kancelarije za veze u Skoplju u ambasadu i Kancelarije za konzularne, ekonomske i trgovinske poslove u Bitolju u Generalni konzulat. Treći član objašnjava da zakon stupa na snagu nakon objavljivanja u Službenom glasniku.

Nacrt zakona, iz 18. januara 2019. godine, potpisan je od strane grčkog premijera Aleksisa Ciprasa i ministara u njegovoj vladi.

U Atini su juče održane demonstracije zbog Prespanskog sporazuma na kojima je u sukobima povređeno najmanje 25 policajaca.

Sporazum su Grčka i Makedonija potigle u junu prošle godine, a koji iziskuje da bivša jugoslovenska republika promeni ime u Severna Makedonija, a da zauzvrat Grčka više ne postavlja prepreke na putu te zemlje ka pridruživanju NATO.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar