Rot: Nema koristi ako Atina i Skoplje ponovo otvore spor

ATINA – Nemački ministar za Evropu Mihael Rot je rekao da niko neće imati koristi ukoliko se ponovo otvori već razrešeni spor između Grčke i Severne Makedonije, te da bi to uticalo i na privredni razvoj, prenosi MIA.

Odgovarajući na pitanje grčkog lista „Etnos“ šta ukoliko nove vlasti u Skoplju ili Atini ponovo pokrenu ovo pitanje, Rot je istakao da ne vidi razlog zašto bi se buduće vlade ponovo bavile već rešenim pitanjem.

„To bi ozbiljno ugrozilo odnose naših evropskih partnera što će prouzrokovati posledice i na društvenom i socijalnom razvoju. Takav scenario nikome nije od koristi“, rekao je Rot.

Komentarišući Prespanski sporazum, nemački ministar je rekao da se ovaj spor dugo vremena iskorišćavao za unutrašnje političke svrhe i to sve na teret građana u obe zemlje.

„Sporazum iz Prespe konačno je postavio osnove za mir, stabilnost i prosperitet, a s tim i međusobno poštovanje i prijateljstvo što bi trebalo da se podrazumeva između dve susedne zemlje u Evropi. Sada je važno da se objasne činjenice sporazuma i da se podrži njegov sadržaj. Siguran sam da će tada biti sve sumnje uklonjene“, objašnjava Rot.

On je rekao da će Evropska komisija i ove godine preporučiti Severnu Makedoniju za otpočinjanje pregovora sa Evropskom unijom, imajući u vidu, kako je kazao, da je najveća barijera do sada bila spor oko imena.

„Evropska perspektiva zemalja na Zapadnom Balkanu mora da ostane ubedljiva i realna. EU i države-članice mora da ostanu kredibilne po ovom pitanju“, istakao je Rot dodajući da će upravo evropska perspektiva regiona doprineti stabilizaciji cele Evrope.

Komentarišući rusko-nemačke odnose, Rot je rekao da kako Nemačka, tako i Evropska unija teže konstruktivnim odnosima sa Rusijom, a u tim okvirima je i trgovina.

On ističe da je potencijal veliki u oblasti energetike i smatra da su dobri ekonomski odnosi dobar temelj za izgradnju političkog dijaloga.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar