RS: Sana i Vrbanja u blagom padu

SARAJEVO/BANJALUKA – Vodostaj Sane u blagom je padu i jutros iznosi 489 centimetara, međutim Štab za vanredne situacije grada Prijedora utvrdio je da trenutni vodostaj te reke onemogućava ulivanje Gomjenice čiji se nivo u povratnom talasu povečava i izliva u naselja Muslimanska Gomjenica i Vrbice.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković rekao je da se nada, pošto parametri koje sada dobija Štab, govore da polako pada i Sana, da će protokom i smanjenjem njenog nivoa doći do isticanja i kritične vode koja je potapala taj prostor, prenosi Klix.

Kako se navodi, odbrambeni nasipi i vreće s peskom postavljeni su na više lokacija u naseljima Raškovac, Tukovi, Stari Grad, Vrbice i Gomjenica, za šta je od „Voda Srpske“ dobijeno još 5.000 vreća koje su tokom noći punjene i odvožene na kritične lokacije.

U Republici Srpskoj smiruje se situacijija u Čelincu, gde se smanjuje vodostaj Vrbanje, ali probleme stvara reka Jošavka koja se i dalje nalazi na delu magistralnog puta između te i opštine Prnjavor, prenosi RTRS.

Probleme su donele i bujične vode i odroni, zbog čega je u prekidu bio magistralni put Banjaluka- Čelinac i Kotor Varoš-Čelinac.

Kako se navodi, na tom putu neophodan je oprez za sve vozače, a pod vodom se nalazi i veći broj poljoprivrednih parcela.

Banjalučki Štab za vanredne situacije s gradonačelnikom Igorom Radojičićem ukinuo je vanrednu situaciju nakon znatne stabilizacije reka Vrbas i Vrbanje u šest banjalučkih naselja – Vrbanja, Ada, Česma, Lazarevo Jedan, Zalužani i Priječani.

Situacija na putevima širom BiH malo je bolja nego juče, ali iz auto-moto klubova je saopšteno da su na snazi blokade i ograničenja na mestima gde se voda još uvek nije povuka.

Zbog izlivanja vode na kolovoz obustavljen je saobraćaj na magistralnim putevima Prijedor – Sanski Most u mjestu Žeger i Prijedor – Bosanski Novi u mestu Dragotinja Donja, a otežano se saobraća na magistralnim putu Jajce – Mrkonjić Grad u mestu Jezero.

Zbog većeg odrona na deonici Teslić – Kotor Varoš na prevoju Borja, saobraća se odvija usporeno jednom trakom, a obustavljen je saobraćaj na regionalnom putu Modriča, u mestu Vranjak, zbog izlivanja reke Bosne.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar