RTRS: Ko blokira vlast na nivou BiH?

SARAJEVO/BANJALUKA – Hitna sednica Predstavničkog doma BiH, koja je trebalo da se bavi „aktuelnim stanjem“ u pravosuđu i eskalacijom migrantske krize, prekinuta je, a da nije usvojen ni dnevni red, zbog oduštva poslanika iz Republike Srpske, prenela je RT Republike Srpske.

Osim SNSD-a i Srpskog kluba, koji su mnogo ranije odlučili da sdnicama Doma neće prisustvovati dok ne bude formiran novi Savet ministara, na današnjoj sednici se nije pojavio ni SDS-ov Mirko Šarović.

Situacija u pravosuđu, kažu inicijatori, aktuelna, a instant pripremljen materijal, bajat – mesecima star.

„Skupljali“ ga po internetu! U njemu ni reči o poslednjim aferama – o video snimcima, gluvim sobama, tajnim sastancima sudija i tužilaca po ambasadama.., izvestila je RTRS.

U sali, navodi se, niko od predstavnika pravosudne zajednice, što je mimo i poslovničke i poslaničke prakse za raspravu.

No, ipak se, kažu, inicijatorima žurilo – toliko da je video – snimak velikokladuškog biznismena Nermina Aleševića, primat dobio i nad migrantskim haosom.

Sat i po je trajala rasprava o zakonitom i poslovničkom radu bh. parlamenta! A onda je predsedavajuća presudila, navodi se u izveštaju sa sednice RTRS-a.

Glasanje o dnevnom redu pokazalo je ono što se još juče znalo – za bilo kakvo odlučivanje, nema entitetske većine iz Srpske.

„Ovo nije način na koji treba ovaj dom da radi. Znači, postoje pretpostavke koje treba ispuniti. Ovakve sednice nažalost pokazuju da se ne ostaje ni na stanju kako jeste, nego idemo korak nazad“, rekla je predsedavajuća tog doma, Bojana Krišto.

Glasanje o dnevnom redu bio je, preneli su, okidač da se oštrica kritike inicijatora usmri ka predsedavajućoj Doma.

Prekršila je Krišto, kažu, Poslovnik o radu jer prema njihovom tumačenju o dnevnom redu se „ne glasa“.

“ Ovde je provedeno jedno pravno nasilje. Predsedavajuća je na glasanje stavila dnevni red o čemu se inače ne glasa“, rekao je Damir Arnaut iz Saveza za bolju budućnost Fahrudina Radončića.

Utrkivali su se inicijatori hitne sednice da ponove ovakvo tumačenje poslovnika.

Uz politikanske tvrdnje o odbrani interesa „države i građana“, o višemesečnom plaćenom neradu, a niko se plata još odrekao nije, konstatuje RTRS.

Najglasniji svojim „esperanto“ ministar-poslanik Dragan Mektić, koji opet spominje ulicu.

„Moramo u interesu građana da radimo. Ja sam rekao danas na sednici, da počnemo da radimo ako nećemo da dozvolimo građanima da stvar uzimaju u svoje ruke na ulici i putem ulice. Ajmo probleme tih građana da rešavamo institucionalno“, naveo je Mektić.

Ali, „institucionalno“ se problema sa migrantima bh. građana, niko ni rečju dotakao nije. Ministar Mektić je od govornice pobegao, čim su novinari migrante spomenuli.

Uvidom i u Poslovnik o radu Doma, uverio se RTRS, „kršenja“ nije bilo.

Uz predložene a neusvojene izmene o skidanju sa dnevnog reda tačke o pravosuđu, na volju predsedavajućoj ostavio je mogućnost izbora glasanja.

Kako god, u projektovanoj sarajevskoj matrici, ni poslanici SDA nisu propustili priliku da za nerad zakonodavne vlasti optuže SNSD i njihove partnere.

„Ja sam rekao predsedavajućoj da je u obavezi da saziva Dom da vidimo koji su to poslanici koji ne dolaze, koje su to političke stranke koje opstruiraju ovaj Dom“, kaže Adil Osmanović (SDA).

U permutaciji krivice, međutim, „zaboravio“ je Osmanović na stranačko „ribarenje“ u politici, zatezanje i popuštanje konopca i sve „inpute zapadnih prijatelja“, kako je u više navrata, priznao njihov lider Bakir Izetbegović, navodi RTRS.

Ali, dok su motivacioni govornici bez efekata, opsedali mikrofone, Srpski i Klub SNSD-a zasedao je u svojim prostorijama.

I krojio amandmane na zakone o Sudu, Tužilaštvu, VSTS-u…

Biće spremni za parlamentarnu proceduru, kažu, kada „blokatori“ poštovanja izbornih rezultata, Ustava i zakona, sa blokadama prestanu.

„Mi smo od prvog dana u potpunoj funkciji s ciljem da se konstituišu zajednički organi ali isto tako smo u potpunoj funkciji da spriječimo nelegitmno predstavljanje na nivou zajedničkih ogana – kategoričan je SNSD-ov Staša Košarac.

Iz sarajevske percepcije zakazana pa prekinuta sednica „korak je napred“.

Iz stvarne, ako i bude nastavljena, verovatno neće postići konkretne odluke i poteze.

Kao što o istim problemima nisu ni brojne slične sarajevske sednice Saveta ministara ili koordinacionih timova, konstatuje RTRS.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar