Rudnik zlata u rumunskom selu Rošija Montana na Listi svetske kulturne baštine Uneska

Starorimski rudnik zlata u zabačenom rumunskom selu Rošija Montana, koji je dugo godina bio u središtu oštrog spora kanadske rudarske kompanije i ekoloških aktivista, danas je upisan na Listu svetske kulturne baštine pod zaštitom Uneska.

U tom rudniku na zapadu Rumunije nalaze se najveće evropske zalihe zlata.

Kanadska rudarska kompanija Gebrijel risorsiz (Gabriel Resources) dobila je koncesiona prava 1999. godine, ali je Vlada Rumunije 2014. godine, posle brojnih protesta gradjana, odustala od spornog projekta eksploatacije zlata i srebra u selu Rošija Montana.

Projekat je uključivao raseljavanje stotina porodica i izgradnju rezervoara vode zagadjene cijanidom koji se koristi u postupku izdvajanja čistog zlata iz rude.

Zbog projekta su protestovale desetine hiljada Rumuna, a pojedini aktivisti su tražili da oblast bude stavljena na Listu svetske kulturne baštine pod zaštitom Uneska.

Načelnik opštine Rošija Montana Eugen Furdui, koji je podržavao sporni projekat, rekao je da stavljanje lokaliteta na listu Uneska neće doneti nikakve koristi ni meštanima ni državi.

Sa druge strane, predsednik Rumunije Klaus Johanis pozdravio je odluku Uneska.

Kompanija Gebrijel risorsiz, koja je uložila stotine miliona u razvoj projekta, traži od Rumunije 4,4 milijarde dolara odštete zbog gubitaka.

Kanadska firma je tvrdila da bi projekat stvorio radna mesta u oblasti gde su mogućnosti za zapošljavanje veoma slabe.

Kompanija je danas navela da su se lokalne zajednice u selu Rošija Montana i okolnim oblastima snažno protivile zahtevu da taj lokalitet bude stavljen na listu Uneska.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar