Rus bacio vredne novčiće u more, turisti ih već traže

Državljanin Rusije Vladimir Evgenič iz Moskve bacio je juče u more uz petrovačku plažu 500 rimskih novčića, neprocenjive vrednosti. Evgenič je to učinio sa svojim prijateljima meštanima.

Tako će turisti, koji ubuduće budu dolazili na odmor u Petrovac, imati mogućnost da ponađu i rimske novčiće.

Rus koji je strastveni sakupljač antkviteta, nesvakidašnji poklon gradu darivao je jer, kako kaže, već punu deceniju i po živi u Petrovcu, koga oseća kao svoj drugi rodni grad.

Evgenič je isplovio barkom u kojoj je bio sa nekoliko meštana. Nakon što su prethodno iz njegove vredne zbirke prebrojali više od 500 novčića, krenuli su od Crvene Komune do Lazareta, i na nekih desetak metara od obale, bacali “blago“.

Među novčićima se nalaze i vredni primerci, koji su san svakog kolekcionara.

Upravo Petrovac, koji u svojoj dugoj istoriji, beleži i Rimljanje, iza kojih je kao trag ostao jedan od najčuvenijih rimskih mozika na lokalitetu Mirište iznad grada, kao i ostaci celog naselja iz toga perioda, vekovima unazad je bio mesto gde su se sudarale brojne civilizacije i kulture.

„Na ideju sam došao sa svojim prijateljima, sa kojima svakoga dana provodim vreme. Petrovac, koji je deo tog drevnog Mediterana, zaslužuje da bude grad u koji će ljudi, sa bilo kog meridijana, rado dolaziti, ne samo na odmor, već i da istražuju njegovu bogatu kulturu, istoriju. Upoznat sa istorijom Crne Gore i ovoga mesta, odlučili smo da moru vratimo “blago”, koje su vekovima unazad isti ti ljudi uzimali. Upravo podmorje ovog dela Jadrana, bila je nepresušna riznica, koja je nekontrolisano pljačkana“, rekao je Evgenič.

Ne samo iz tog razloga, Rus ističe da im je bila namera da ponude jednu drugačiju turističku ponudu, potpuno nesvakidašnju u odnosu na druge destinacije.

„Zamislite nekog turistu koji je došao da se kupa i uživa na ovoj plaži i odjednom u pesku pronađe novčić iz rimskog perioda. Mislim da bolji suvenir neće moći da ponese iz Petrovca. Uveren sam da će mnogi dolaziti upravo da i sami ponađu za sebe po neki novčić, i time okušaju svoju sreću“, kazao je Evgenič.

Dok je bacao novčiće u more, Vladmir je istakao da se molio da ovim donese i bogatsvo i blagostanje Petrovcu.

„Na ovome nećemo stali, već smo se dogovorili da na Đurđevdan, 6. maja, pred početak naredne letnje sezone, ponovo u more bacimo još 500 rimskih novčića. Verujem da će ovo postati tradicija, i da ćemo svake godine moru vratiti blago“, rekao je Evgenič.

Potraga za rimskim novčićima razbacanim u podmorju nadomak plaže, počela je juče, kada su brojni gosti počeli da pretražuju morske dubine, prenose crnogorski mediji.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

crna goranovčićiPetrovac
Komentari (0)
Dodaj komentar