Rusi vratili ikonu iz Ukrajine koju je Dodik poklonio Lavrovu

Ruske vlasti predale su ambasadi Bosne i Hercegovine u Moskvi ikonu koju je predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik poklonio ruskom ministru spoljnih poslova Sergeju Lavrovu, a nakon toga se otvorio niz pitanja o njenom podreklu, preneli su danas mediji u BiH.

Ambasador BiH u Rusiji Željko Samardžija rekao je da će u narednim danima biti organizirano prebacivanje ikone u BiH diplomatskim kanalima.

Ikonu s likom svetog Nikole Dodik je Lavrovu dao 14. decembra

„Poklon ikona se putem ambasade vraća poklonodavcu kako bi se sprovele potrebne provere. Mi dalje nemamo šta da komentarišemo“, kazao je ambasador Samardžija za televiziju N1. Pojasnio je da je ambasada u ovom slučaju samo posrednik, a niko iz nje nije bio uključen u nabavku sporne ikone.

Ikonu s likom svetog Nikole, navodno pozlaćenu i staru 300 godina, Dodik je Lavrovu uručio tokom njegove službene posete BiH 14. decembra. Mediji bliski Dodiku poklonili su veliku pažnju tom činu, objavivši i fotografiju poleđine ikone na kojoj je pečat u vosku koji dokazuje da je ona kao umetnina registrovana u Ukrajini. Iz Dodikovih krugova došla je informaciju da je ta ikona „pronađena u Lugansku“, delu Ukrajine koji je pod nadzorom proruskih separatista.

Ukrajina poslala diplomatsku notu BiH zbog ikone

Nakon što je izbio skandal jer niko nije ponudio objašnjenje otkud ikona kod Dodika, Ukrajina je uputila diplomatsku notu BiH tražeći dodatne informacije. Sam Dodik se o skandalu nije oglašavao punih sedam dana, da bi nakon toga iz njegove kancelarije medijima ponudili tvrdnju da ona nije ukradena, nego je porodično vlasništvo. O tome kako je ikona zapravo dospela u BiH nisu rekli ništa.

To je objašnjenje samo podstaklo dodatna pitanja koja su opet ostala bez odgovora, ali zato su iz Dodikovog kabineta danas poslali diplomatsku notu ambasadi Ukrajine, tražeći da ta zemlja dokaže da je ikona njeno vlasništvo, odnosno kulturno dobro.

„Ukoliko Ukrajina poseduje dokaze da je reč o ikoni koja je deo ukrajinske kulturne, verske i istorijske baštine, molimo da ambasada informiše kome je i u kom trenutku pripadala sporna ikona, da li je otuđena, od koga, kada i gde, kao i nalazi li se na bilo kojoj listi otuđenih predmeta koje Ukrajina potražuje“, stoji u Dodikovoj noti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

ikonaMilorad DodikSergej Lavrov
Komentari (0)
Dodaj komentar