Ruski ambasador zatražio sednicu PIK-a povodom podnošenja zahteva za reviziju presude

Ambasador Rusije u BiH Petar Ivancov izjavio je večeras da podnošenje zahteva za reviziju presude Medjunarodnog suda pravde po tužbi BiH protiv Srbije za genocid može dovesti do napetosti i konflikata u BiH, zbog čega svoj stav o ovom slučaju treba da da i medjunarodna zajednica.

Ivancov je novinarima u Sarajevu rekao da je to i razlog zbog kojeg je zatražio vanrednu sednicu Saveta za primenu mira (PIK) u BiH, koja će se održati sutra.

Iz Kancelarije visokog predstavnika (OHR) potvrdjeno je da će članice PIK-a zasedati sutra u Sarajevu.

Ruski ambasador je ocenio da će zahtev za reviziju presude Medjunarodnog suda pravde u Hagu po tužbi Bosne i Hercegovine protiv Srbije biti podnet bez saglasnosti unutar institucija BiH.

Ivancov je podsetio da je, prema Ustavu, Predsedništvo BiH to koje odlučuje o pitanjima spoljne politike, što podrazumeva i odnose s medjunarodnim organizacijama.

On je dodao da su u ovom slučaju dva člana Predsedništva BiH protiv revizije presude.

„Iako se može reći da se tužba odnosi na period kada je Slobodan Milošević bio predsednik Srbije, revizija presude odnosi se na državu Srbiju zbog čega Srbi u Srbiji i Republici Srpskoj ovu tužbu shvataju kao tužbu protiv sebe“, dodao je Ivancov.  

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar