Sasoli: Vreme za novu energiju u procesu proširenja – na Zapadnom Balkanu

BLED – Predsednik Evropskog parlamenta David Sasoli izjavio je danas na Bledskom strateškom forumu da je sada pravi trenutak da EU uloži novu energiju u proces proširenja i da pre svega misli na zemlje Zapadnog Balkana.

Sasoli je na prvom liderskom panel BSF – a „Budućnost Evrope – odoleti i istrajati“, na kome učestvuje i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, rekao da je EU potrebna zajednička odbrambena politika „koja nema odgovore još od 1953. godine“, kao i da EU mora zaštiti svoje granice.

Takođe, istakao je da u tome značajnu ulogu imaju i, kako je rekao, partneri i bliski prijatelji EU – zemlje Zapadnog Balkana, „od Beograda do Tirane, Skoplja, Sarajeva, Prištine i Podgorice“.

„Zemlje ZB su deo naše istorije, delimo zajednički identitet. Zato moramo da priznamo sebi da u procesu pristupanja moramo da preispitamo ovaj proces, jer ne mogu da čekaju decenijama da se pridurže evropskoj porodici. Svako odlaganje zato može da dovede do toga da ZB padne u ruke drugih aktera“, naglasio je Sasoli.

Istakao je, takođe, da stabilan, miran i demokratski kontinet može da donese veliku korist za sve građane Evrope.

„Sada je trenutak da uloižimo novu energiju u proces proširenja i zato sam uveren da će slovančeko predsedavanje doprineti i igrati važnu ulogu po tom pitanju u narednih nekoliko meseci“, kazao je on.

Sasoli je dodao da je i za EU ovo teško vreme u istoriji, ali i vreme koje pruža velike mogućnosti i da zato treba da budu odgovorni oni koji vode EU jer će im suditi istorija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar