Sastanak lidera regiona u Sarajevu

Lideri regiona okupiće se danas u Sarajevu u okviru dvodnevnog regionalnog sastanka procesa Brdo-Brioni.

Sastanku će prisustvovati predsednik Srbije Tomislav Nikolić kome će to biti prva poseta Sarajevu otkako je izabran na tu funkciju.

Dolazak su potvrdili hrvatska predsednica Kolinda Grabar-Kitarović, predsednik Crne Gore Filip Vujanović, predsednik Slovenije Boris Pahor, albanski predsednik Slovenije Budžar Nišani i predsednik Kosova Hašim Tači.

Kao počasni gost, najavljen je predsednik Italije Serdjo Matarela.

Učesnici Brdo-Brioni procesa će u subotu u okviru predsedničkog panela „Dogovor za novo doba“ prisustvovati Samitu 100 biznis lidera Jugoistočne Evrope. U nedelju će biti održan plenarni sastanak lidera Brdo-Brioni procesa i konferencija za novinare.

Proces Brdo-Brioni su pokrenule Slovenija i Hrvatska za rešavanje otvorenih pitanja regionalnom saradnjom. U okviru te incijative predsednici država regiona se okupljaju jednom godišnje, a svaki put učestvuje i počasni gosto iz neke članice Evropske unije.

Prvi sastanak procesa je održan u junu 2013. na Brdu kod Kranja, dok je sledeće godine održan u Dubrovniku. Prošle godine lideri regiona su se okupili u Budvi i Zagrebu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar