Satelitski snimci razmere katastrofe u Petrinji, otvaraju se ogromne rupe u zemlji (video)

Dr. sc. Alen Berta, konsultant u međunarodnoj kompaniji ‘CGI’ zadužen za područje promatranja planete Zemlje, objavio je satelitske snimke na kojima se vidi koliko je velika promena reljefa izazvana zemljotresima 29. i 30. decembra koji su tektonski zatresli Baniju.

Pomeranje tla je većeg obima nego što je bilo kod serije razornih potresa koji su pogodili Italiju 2016. godine, gde je poginulo preko dve stotine ljudi.

– Upoređujući snimke radarskog satelita ‘Sentinel 1’ od 18. decembra. i 30. decembra vidimo da se tlo zapadno od Petrinje približilo satelitu za 44 cm na najizraženijem delu, dok se tlo same Petrinje spustilo, odnosno udaljilo od satelita za od 10 do 30 cm. Ta područja su radijusa po 10 kilometara. Međutim, u pojasu opasanom linijom Popovača, Sunja, Kostajnica, Dvor uočavamo takođe pomak od par centimetara što je ipak bilo pogubno za mnoge kuće oštećene ratom i vremenom – objavio je Berta na Facebooku.

– Ovoliko pomeranje tla je većeg obima nego prilikom razornih potresa koji su se dogodili u Italiji pre 3-4 godine. Samo da podsetim da se u zagrebačkom zemljotresu tlo pomerilo samo par centimetara u samom epicentru, dok je u samom gradu to bilo par milimetara – konstatirao je dr. Alen Berta, a prenose mediji.

U mestu nedaleko od Petrinje otvaraju se ogromne rupe u zemlji

U naselju Mečenčani, u opštini Donji Kukuruzari, u Sisačko-moslavačkoj županiji, počele su se stvarati velike rupe u zemlji.

Rupe su različite veličine, a neke su prečnika nekoliko metara, prenosi portal Index.

Daniel Pavić napisao je na Fejsbuku da se stvorilo desetak rupa na više mesta, a da su pojedini ljudi koji žive u blizini iseljeni.

Rupe u zemlji nastaju jer zemljotresi koji poslednjih nekoliko dana potresaju to područje utiču na podzemne vode.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

petrinjazemljotres
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Anonimni

    Dosao djavo po svoje.