SD: Komisija o sukcesiji imovine SFRJ u septembru?

SPLIT/SARAJEVO – Ukoliko se potvrdi informacija Aldžazire Balkans da je zvaniči Beograd ovih dana pozvao predstavnike svih država ex Jugoslavije da se okupe u septembru na sastanku mešovite komisije za sukcesiju, biće to prvi put da se predstavnici novonastalih država sastanu tim povodom, piše splitska Slobodna Dalmacija.

Reč je o Mešovitoj komisiji za sukcesiju pokretne i nepokretne imovine bivše SFRJ iz Ankesa A, a sve je, kako se navodi, naročito zanimljivo u kontekstu činjenice da više od 80 odsto pokretne i nepokretne imovine bivše države iz tog aneksa čini imovina bivše JNA.

List piše da hrvatska strana još nije primila zvanični poziv iz Beograda, ali i da je obaveštavanje država sukcesora preko Ministarstva spoljnih poslova Srbije navodno upravo u toku.

Kako navode, Srbija je iz više aspekata logičan domaćin tog sastanka: i zbog najviše, kako se navodi, prisvojene imovine bivše savezne vojske, a i zbog činjenice da se arhivi s njenim popisima nalaze u Beogradu, na osnovu kojih treba obaviti procenu aktuelne vrednosti.

Sagovornik iz MORH-a, doduše, tvrdi da je hrvatska strana odavno napravila samostalne procene krupnih deobnih stavki te imovine, i to na osnovu potanke rekonstrukcije celokupnog sistema bivše JNA, njenih rodova, nekretnina, pokretne imovine, oružja, oruđa i tehnike.

Inače, bilans ukupne njene vrednosti kreće se oko 70 milijardi dolara, od čega Hrvatska za sebe potražuje više od 10 milijardi.

Dve milijarde dolara Hrvatskoj duguje Crna Gora, a oko osam milijardi Srbija, navodi izvor lista.

Podseća se da je od raspada Jugoslavije prošlo 27 godina, ali imovina bivše države još nije raspodeljena među naslednicama, usprkos potpisanom sporazumu o sukcesiji.

Najdalje se otišlo u podeli diplomatsko-konzularne imovine, odnosno nekretnina u kojima su bile smeštene ambasade bivše države, dok je po svim drugim stavkama nasledstva – od zlata i finansija, preko arhivske građe, do privatnog i zajedničkog vlasništva – podela jedva makla s mesta, piše splitski dnevnik.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar